Rusija, najveće vojne vežbe posle Hladnog rata

Rusija je pokrenula najveće vojne vežbe "Vostok 2018" još od perioda Hladnog rata, na kojima će učestvovati oko 300.000 vojnika.

Vežbe "Vostok 2018" održavaju se na istoku Sibira, gde će 3.200 svojih vojnika uputiti i Kina, zajedno sa brojnim oklopnim vozilima i avionima.

Vojnici iz Mongolije će, takođe, učestvovati na vežbama, koje će trajati do 17. septembra.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će 36.000 tenkova i drugih oklopnih vozila učestvovati na vežbama, zajedno sa 1.000 letelica i 80 brodova. 

Vežbe će biti održane na pet vojnih poligona, u četiri vazduhoplovne baze i u Japanskom moru, Beringovom moreuzu i Ohotskom moru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su vežbe opravdane imajući u vidu "agresivne i neprijateljske" stavove prema Rusiji. 

Prema rečima načelnika Generalštaba ruske vojske, generala Valerija Gerasimova, današnji i sutrašnji dan posvećeni su planiranju i pripremi, dok će prave operacije početi u četvrtak i trajati pet dana, prenosi Bi-Bi-Si. 

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov ranije danas je rekao da severnokorejski lider Kim Džong Un neće doći na velike vojne vežbe "Vostok 2018". 

"Ne, nisam čuo za to", naveo je Ušakov odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Kim dođe na vežbe, prenosi Tas. 

Vežbe neće biti održane u blizini spornih Kurilskih ostrva, napominju iz Rusije. 

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je rekao kineskom kolegi Si Đinpingu u Vladivostoku da su odnosi Moskve i Pekinga zasnovani na poverenju u oblastima koje se kreću od politike do bezbednosti i odbrane.

Poslednje ruske vežbe sličnog obima održane su 1981, tokom Hladnog rata, ali će u "Vostok 2018" učestvovati više vojnika.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво