Rusija, najveće vojne vežbe posle Hladnog rata

Rusija je pokrenula najveće vojne vežbe "Vostok 2018" još od perioda Hladnog rata, na kojima će učestvovati oko 300.000 vojnika.

Vežbe "Vostok 2018" održavaju se na istoku Sibira, gde će 3.200 svojih vojnika uputiti i Kina, zajedno sa brojnim oklopnim vozilima i avionima.

Vojnici iz Mongolije će, takođe, učestvovati na vežbama, koje će trajati do 17. septembra.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će 36.000 tenkova i drugih oklopnih vozila učestvovati na vežbama, zajedno sa 1.000 letelica i 80 brodova. 

Vežbe će biti održane na pet vojnih poligona, u četiri vazduhoplovne baze i u Japanskom moru, Beringovom moreuzu i Ohotskom moru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su vežbe opravdane imajući u vidu "agresivne i neprijateljske" stavove prema Rusiji. 

Prema rečima načelnika Generalštaba ruske vojske, generala Valerija Gerasimova, današnji i sutrašnji dan posvećeni su planiranju i pripremi, dok će prave operacije početi u četvrtak i trajati pet dana, prenosi Bi-Bi-Si. 

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov ranije danas je rekao da severnokorejski lider Kim Džong Un neće doći na velike vojne vežbe "Vostok 2018". 

"Ne, nisam čuo za to", naveo je Ušakov odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Kim dođe na vežbe, prenosi Tas. 

Vežbe neće biti održane u blizini spornih Kurilskih ostrva, napominju iz Rusije. 

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je rekao kineskom kolegi Si Đinpingu u Vladivostoku da su odnosi Moskve i Pekinga zasnovani na poverenju u oblastima koje se kreću od politike do bezbednosti i odbrane.

Poslednje ruske vežbe sličnog obima održane su 1981, tokom Hladnog rata, ali će u "Vostok 2018" učestvovati više vojnika.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 11. sep 2018, 21:17)
Dragan S [neregistrovani]

Kim

Kim ih je urazumio a verujem da ce ih Putin nauciti pameti dok ce Si uskoro da im pokaze ko je pravi gazda. Novo vreme dolazi i to nezaustavljivo u kome ce ovi sadasnji mocnici sa svojim drzavama da budu istorija.

(utorak, 11. sep 2018, 17:27)
anonymous [neregistrovani]

RUSI

sila boga ne moli,rade sta hoce.

(utorak, 11. sep 2018, 16:51)
rade [neregistrovani]

ma bre

rusi jedu nato za dorucak kakav nato

(utorak, 11. sep 2018, 16:14)
anonymous [neregistrovani]

E ovo se zove vojna vezba

A ne one NATO igrarije na Baltiku sa 5 tenkova i 20 transportera koji se malo-malo zaglave u blatu :)

(utorak, 11. sep 2018, 15:31)
anonymous [neregistrovani]

Bez kisobrana se pokisne

Ovo je garant suvereniteta sve ostalo su prazne price za lakovernike.