Godišnjica terorističkih napada na SAD

Obeležava se 17. godišnjica terorističkih napada na SAD, kada je život izgubilo oko 3.000 ljudi. Dva oteta aviona su tada udarila u kule "bliznakinje" Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, kao i u kompleks Pentagon u Vašingtonu.

Direktna posledica terorističkog napada 11. septembra 2001. godine bila je odluka Bele kuće na čelu sa Džordžom Bušom Mlađim, da objavi rat terorizmu u svetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. veka.

U Sjedinjenim Američkim Državama sa izuzetnom posvećenošću svake godine podsećaju na žrtve napada od pre 17 godina.

Žrtve terorističkog napada su stradale nakon što su dva oteta aviona udarila u kule "bliznakinje" Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, koje su se potom srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na kompleks Pentagon u Vašingtonu, i pada aviona u Pensilvaniji.

Život je izgubilo oko 3.000 ljudi. Iz kula "bliznakinja" u Njujorku svega 20 ljudi uspelo je da napusti zgrade pre nego što su se urušile. Među žrtvama 11. septembra bila su i 372 stranca, uključujući i jednog državljanina Srbije.

Velike žrtve su pretrpeli i pripadnici njujorških gradskih službi, pre svih vatrogasci. Čak 343 vatrogasca su poginula prilikom pada kula "bliznakinja" dok su nastojala da nekako pomognu.

Devetnaest pripadnika Al Kaide započelo je napad otimanjem četiri putnička aviona koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su upali u kabine aviona i, služeći se noževima za hartiju kao oružjem, preuzeli kontrolu nad letelicama.

Prvi avion "Amerikan erlajnsa" udario je u 8.46 časova u severnu kulu STC, a ubrzo zatim i drugi avion kompanije "Junajted" udario je u južnu kulu. Treća oteta letelica udarila je središte Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrta srušila tokom borbe putnika sa teroristima, kako glasi zvanična verzija.

Kasnije su odgovarajuće službe SAD ocenile da je "mozak" napada koji su se dogodili bio Kalid Šeik Muhamed.

Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga, o čemu je tadašnji američki predsednik Barak Obama izvestio naciju i ceo svet.

Sudija vojnog suda u američkoj vojnoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi, januara 2013. godine odbio je zahtev da se suđenje petorici optuženih za napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. javno prenosi putem televizije.

Na mestu na kojem su se nalazile kule STC u Njujorku podignuto je spomen-obeležje žrtvama, a sazidan je i novi Svetski trgovinski centar.

Svaka godišnjica obeležavanja napada povod je i za iznošenje različitih spekulacija, prema kojima je napad insceniran kako bi se pokrenuli novi ratovi pod okriljem borbe protiv terorizma.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 11. sep 2018, 11:53)
anonymous [neregistrovani]

Amerika saveznik i prijatelj zauvek !

Tada nije napadnuta samo Amerika vec i svi mi zajedno sa njom od strane islamskih militanata. Isti su to oni koji su u Bosni igrali fudbal srpskim glavama.

(utorak, 11. sep 2018, 11:07)
Воронцов [neregistrovani]

Америка није само једна

Унутар државе САД постоји више Америка то јест више интереса и нико заправо не зна ко и иза чега стоји?

(utorak, 11. sep 2018, 09:47)
anonymous [neregistrovani]

Godišnjica

Na današnji dan je godišnjica napada na SAD.
Svih ostalih dana godišnjice su napada SAD....

(utorak, 11. sep 2018, 08:52)
anonymous [neregistrovani]

Zdrav razum

Poslednji pasus je suština svega. Postoji hiljadu pitanja na koja „zvanična” verzija nema nikakav odgovor.