Konašenkov: Izrežirani hemijski napad u Siriji planiran za večeras

Lideri grupa Hajat Tahrir el Šam i Hizb el Turkistani el Islam, kao i lokalni koordinatori Sirijske civilne odbrane, dogovorili izrežirane incidente uz upotrebu otrovnih supstanci protiv civila, tvrdi portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Igor Konašenkov kaže da je Ministarstvo odbrane dobilo informaciju da su se lideri grupa Hajat Tahrir el Šam i Hizb el Turkistani el Islam, kao i lokalni koordinatori Sirijske civilne odbrane okupili u terorističkom komandnom centru u Idlibu 7. septembra.

Na tom sastanku oni su, prema njegovim rečima, dogovorili scenarije izrežiranih incidenata uz upotrebu otrovnih supstanci protiv civila koji bi bili pripisani sirijskoj vladi i svi treba da se spreme do večeras, prenosi Tas.

Specijalna komanda nekih "stranih prijatelja sirijske revolucije" signaliziraće teroristima da započnu primenu praktične provokacije u provinciji Idlib, rekao je Konašenkov.

Naglasio je da ruska vojska nastavlja da prati situaciju u Siriji i akcije vojnih grupa različitih zemalja na Bliskom istoku.

Rusija je i ranije više puta upozoravala da se mogu očekivati inscenirani hemijski napadi u Siriji.

Opservatorija: Intenzivirani vazdušni udari na Idlib

Sirijska i ruska vojska intenzivirale su vazdušne napade na južnom obodu provincije Idlib, poslednjeg uporišta pobunjenika u Siriji, tvrde aktivisti Sirijske opservatorija za ljudska prava.

Navode da su u 60 vazdušnih napada ubijena najmanje četiri civila na jugu Idliba, tvrdeći da su vladine snage u bombardovanju koristile neselektivne barel-bombe, prenosi AP.

Napadi su intenzivirani dan nakon trilateralnog samita u Teheranu na kojem su Iran i Rusija podržali vojnu kampanju u Idlibu, upkros pozivu Turske na primirje.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 09. sep 2018, 13:00)
anonymous [neregistrovani]

zecevi

ovi civili su kao pokusni kunici.sada ce da ih zaprasuju i truju pa ce onda kao da traze krivce.strasno.

(subota, 08. sep 2018, 22:14)
anonymous milan [neregistrovani]

pamet

turska kao i uvek zeli veliki deo kolaca i ja mislim da rusi sirija i iran ne treba da veruju turskoj i erdoganu jer oni su dugo sa amerikom i oni se ne mogu tako lako promeniti i ostaviti svog gazdu od kojeg imaju veliku korist

(subota, 08. sep 2018, 19:46)
anonymous [neregistrovani]

Best

Turci su mi najbolji,sede uvek na dve stolice,sad bi isto.A Ameri nikada svojim rukama ne ratuju,
tu su bili i IS i Kurdi i Turci i ostali iz tkzv.koaliceje,da li ce sada opet Turci uskociti "braneci"
civile masakra? Nikad sa njima na cisto,nikada!

(subota, 08. sep 2018, 17:27)
anonymous [neregistrovani]

Sirija...

...siguran sam da se Zapad,to jest USA nece usuditi da bombarduju Siriju,sa propagandom pocelo je,novinari su na granici sa Turskom i pozivaju se na organizacije,ne znam koje,za ljudska prava,koje su ustanovile 60-ak napada avionima Ruskih i Sirijskih snaga u kojima je poginulo i najmanje 4 civila od kojih su dvoje djece...pominje se i 10-ak hiljada boraca raznih opozicionih milicija...i 800 000 potencijalnih izbjeglica,u Trsku...siguran sam danece reagovati a ako reaguju,uslijedice odgovor...Rusija je,ne samo jaka,prejaka je...

(subota, 08. sep 2018, 17:01)
anonymous [neregistrovani]

Idlib ce otkriti nedoumice

Da li je policijska uloga amerike u svetu oslabljena, ili amerika i dalje ostaje policajac broj 1 u svetu