Obama: Tramp je simptom podele SAD

Bivši američki predsednik Barak Obama izjavio je da je predsednik Donald Tramp "simptom, a ne uzrok" onoga što deli Sjedinjene Američke Države, istovremeno pozivajući građane da izađu na izbore za Kongres u novembru.

Barak Obama je u govoru na Univerzitetu Ilinois rekao da Tramp ima koristi od ozlojeđenosti, straha i gneva koji su političari podsticali godinama.

Obama je neuobičajeno direktno izrazio zabrinutost zbog politike Trampove ere i pozvao birače, naročito mlade, da izađu na izbore u novembru, prenosi AP.

"Samo pogled na najnovije glavne vesti reći će vam da je ovaj trenutak stvarno drugačiji. Ulog je zaista veliki. Posledice po svakog od nas koji sedimo na marginama biće još strašnije", upozorio je bivši predsednik SAD.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 08. sep 2018, 19:40)
anonymous [neregistrovani]

Obama je ukinuo sankcije Iranu I Kubi,

Htio da uvede socijalnu državu, tj više humaniju nego ikad prije...
Od Busha mlaðeg naslijedio kataklizmu koju je Bush izazvao 2001...
Obama je najbolji predsjednik ikada!

(subota, 08. sep 2018, 19:25)
anonymous [neregistrovani]

Vasa administracija to vec radi

Posle cete da optuzite Trampa.

(subota, 08. sep 2018, 07:45)
Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Obamin

je izbor da podeli narod i od Trampa napravi simbol. Mogli su priznati poraz i zavrsiti pricu. U SAD je doslo do neverovatnog klasnog raslojavanja. Sada 1% na vrhu poseduje vise no svi ostali zajedno. Sve sto je establisment uradio u proteklih tridesetak godina bilo je upereno protiv americkih radnika. Automobilska industrija je izmestena u Meksiko gde radnika placa oko $2 umesto $28 na sat. Sve sto je Tramp uradio u poslednje dve godine bilo je da zastiti veliki biznis, pre svega naftnu industriju. Za sada brojevi pokazuju da je to tacno posto velike kompanije pokazuju odlicne rezultate u svojim izvestajima i berza je na istorijski visokom nivou. Ali... Trgovinski rat koji je otpoceo sa Kinom je kontraproduktivan jer carine koje je uveo na uvoz robe iz Kine na kraju placaju potrosaci u SAD kroz povecanu cenu (inflcija) a jos gore je sto poskupljuju proizvodi americkih kompanija koje koriste samo kinesku radnu snagu. Drugi ogroman problem je sto su kompanije na berzi pokazale da dobro stoje frizirajuci rezultate. Najbolji primer je Epl koji je kupio (natrag, od investitora) svoje sopstvene akcije u vrednosti od STO MILIJARDI DOLARA i to po naduvanim, nerealnim cenama. Posledice ce se pokazati kroz, verovatno godinu ili dve kroz manje prihode i nesposobnost da iznesu nove, kompetitivne proizvode. Odakle kompanijama toliko novca, gotovine? Na delu je de-dolarizacija medjunarodne trgovine. Rusija se oslobodila gotovo svih dolara koje je drzala u rezervi i kupila je jeftino zlato. To isto cine Kina i Indija. Spremite se za lomove za otprilike dve godine.

(subota, 08. sep 2018, 04:48)
anonymous [neregistrovani]

Cuj ko se javio da govori...

Čovek koji je dobio Nobelovu nagradu za mir, a posle zavijao svet u crno...., čovek koji je uništio američku ekonomiju i koji osim pozerskog ponašanja, nije posedovao nikakve druge kvalitete da bude Američki predsednik. Za razliku od njega, Tramp je uradio dosta toga za ekonomiju Amerike za kratko vreme, ali gubi polako bitku sa establišment medijom.

(subota, 08. sep 2018, 01:00)
anonymous [neregistrovani]

Zaboravljeni

Zaboravljen sam ja, zaboravlena ti, ---
Koga jos interesuje sta on ima da kaze.

(petak, 07. sep 2018, 19:46)
anonymous [neregistrovani]

Mozda

...je Obama u pravu ali Demokrati su definitivno simbol koji je skoro unistio Srbiju a Hilari Klinton koja je izgubila od Trampa bi bila simbol nastavka ponizenja Srbije. Od ta dva zla ,Tramp je definitivno manje zlo.