Vazdušni napadi u Idlibu, Erdogan poziva na primirje

Sirijska provincija Idlib, koju kontrolišu pobunjenici, bila je izložena vazdušnim napadima, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poziva na primirje.

Više ljudi ubijeno je u napadima koji su bili usmerni ka pobunjeničkim grupama, a tom prilikom uništena je zgrada koju je koristila islamistička grupa Ahrar el Šam, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, preneo je Rojters.

Rusija, Iran i Turska ostaju posvećeni poštovanju teritorijalnog integriteta Sirije i dogovorili su se da zajednički rade na rešavanju situacije u Idlibu, navodi se u zajedničkoj deklaraciji nakon samita lidera te tri zemlje u Teheranu.

Oni su se saglasili da konflikt u Siriji može biti okončan samo kroz "pregovarački politički proces", a ne vojnim sredstvima, prenosi Rojters.

"Predsednici ističu snažnu i kontinuiranu posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije, kao i principima Povelje UN i naglašavaju da svi to treba da poštuju", navodi se u dokumentu.

Lideri su ponovili da niko ne treba da preduzima bilo kakvu akciju koja bi potkopala ove principe, prenosi Tas.

"Predsednici su odbacili sve pokušaje da se stvore novi realiteti na terenu pod izgovorom borbe protiv terorizma i izrazili odlučnost da se protive separatističkim agendama sa ciljem da se potkopa suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, kao i nacionalna bezbednost susednih zemalja", navodi se u deklaraciji.

Iran, Rusija i Turska takođe su se saglasili da treba stvoriti bezbedne uslove za povratak raseljenih lica.

Erdogan pozvao na primirje

Ranije danas tokom sastanka turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na primirje i okončanje vazdušnih udara u Idlibu, što predsednici Rusije i Irana nisu odmah prihvatili.

Erdogan je rekao da bi dogovor o tome predstavljao pobedu, ali je ruski predsednik Putin rekao da se protivi prekidu vatre u Idlibu zato što su tamo locirani eksremisti Nusra fronta i Islamske države, koji nisu deo mirovnih pregovora.

On je upozorio da ekstremisti u Idlibu planiraju "provokacije", moguće čak i hemijskim oružjem, prenosi Rojters.

Takođe, turski predsednik je rekao ta zemlja više ne može da prima izbeglice iz Sirije. 

Putin je rekao da sirijska vlada treba da povrati kontrolu nad svom teritorijom zemlje.

Hasan Rohani je sa svoje strane poručio da američka intervencija u Siriji hitno mora da se okonča.

Iran, Rusija i Turska imaju rivalske interese u Siriji, ali se sve tri strane suočavaju sa sankcijama SAD pod administracijom predsednika Donalda Trampa, napominje AP.

Iran i Rusija podržavaju vladu u Damasku, dok Turska podržava neke pobunjeničke grupe.

U severozapadnoj provinciji Idlib i okolnim područjima živi oko tri miliona ljudi, a polovinu čine civili raseljeni iz drugih sirijskih područja.

U toj provinciji ima i oko 100.000 ekstremista, uključujući borce Al Kaide.

Turska je formirala kontrolnu zonu u severnoj Siriji i ima nekoliko stotina vojnika u Idlibu.

Ankara ne želi da vidi još jedno područje pod kontrolom Kurda na svojoj granici, kao što je to slučaj na njenoj granici sa severom Iraka, navodi AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије