Zarif i Lavrov o "brisanju" ekstremista iz Idliba

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif ističe da ekstremisti moraju da budu "počišćeni" iz Idliba, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio da sirijska vlada ima sva prava da "izbriše" ekstremiste u toj pokrajini na severu Sirije, prenosi "Rojters".

Iranska agencija Fars objavila je da je Muhamed Džavad Zarif na početku posete Damasku rekao da "celokupna sirijska teritorija mora da bude očuvana".

"I preostali teroristi u Idlibu moraju da budu počišćeni i region treba da bude vraćen pod kontrolu sirijskog naroda", rekao je Zarif.

Rojters podseća da su iranske snage podržale sirijskog predsednika Bašara el Asada u građanskom ratu koji traje u toj zemlji.

Ruske agencije RIA Novosti i Interfaks objavile su da je Lavrov u govoru koji je održao pred studentima u Moskvi izneo tvrdnju da "situacija u sirijskoj pobunjeničkoj pokrajini Idlib ne može da se toleriše u nedogled".

AP je juče preneo da je papa Franja, obraćajući se vernicima na trgu Svetog Petra u Vatikanu, apelovao na međunarodnu zajednicu i sve strane uključene u sukob u Siriji da koriste diplomatiju, dijalog i pregovore kako bi se spasli životi civila i sprečila humanitarna katastrofa u pokrajini Idlib.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 03. sep 2018, 19:01)
anonymous [neregistrovani]

Preostali u Idlibu

Za Zapad ce samo biti kolateralna steta.

(ponedeljak, 03. sep 2018, 12:34)
Воронцов [neregistrovani]

Наравно да Сирија мора избацити терористе са своје територије

Једино тако могу повратити суверенитет на територији коју држе терористи. Док год постоје терористи на територији Сирије и спољни фактор рачуна на њих у настојању да уништи Сирију. Џаба је причати о дипломатији и мирном решењу кад са терористима није могуће постићи никакав договор о мирном решењу.