Mjanmar, novinarima "Rojtersa" sedam godina zatvora

Sudija u Mjanmaru osudio je Va Lonea i Kjav Soe Ooa, novinare agencije "Rojters" na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnim tajnama, u slučaju koji je privukao veliku medijsku pažnju i koji mnogi vide kao test napretka ove zemlje jugoistočne Azije ka demokratiji. London je ocenio da se ovom presudom podriva sloboda medija u Mjanmaru.

Sudija severnog distrikta Jangona, Je Lvin, saopštio je da su novinari Va Lone (32) i Kjav Soe Oo (28) prekršili Zakon o zvaničnim tajnama iz kolonijalnog doba sakupljanjem i dobijanjem poverljivih dokumenata, prenosi Rojters.

Novinari su osuđeni na sedam godina zatvora, a vreme koji su proveli u pritvoru – od 12. decembra, biće uključeno u trajanje kazne, rekao je sudija.

Dva novinara su rekla da su im dva policijska zvaničnika predala dokumenta u restoranu u severnom Jangonu neposredno pre nego što su ih drugi policajci uhapsili 12. decembra, dok je jedan policijski svedok izjavio da je to bila zamka za novinare.

Nakon izricanja presude novinarima, američki ambasador u Mjanmaru Skot Marsijel izrazio je žaljenje zbog novinara i njihovih porodica, ali i zbog Mjanmara.

"Ovo je duboko uznemiravajuće za svakoga ko se ovde toliko bori za slobodu medija", rekao je ambasador, dodavši da bi trebalo postaviti pitanje da li će ovaj proces povećati ili, pak, umanjiti poverenje naroda Mjanmara u pravosudni sistem te zemlje.

Razočaranje presudom izrazio je i britanski ambasador u Mjanmaru Den Čag, u ime britanske vlade, ali i u ime država članica EU.

"Sudija je, očito, ignorisao dokaze i mjanmarski zakon. Ovom presudom je zadat ogroman udarac vladavini prava", rekao je Čag.

Britanija je danas saopštila da je izuzetno razočarana presudom dvojici novinara Rojtersa koji su u Mjanmaru osuđeni na sedam godina robije zbog kršenja zakona o državnim tajnama, tražeći da oni neodložno budu oslobođeni.

Kako prenosi Rojters, London je ocenio da se ovom presudom podriva sloboda medija u Mjanmaru.

"Kao što je rekao naš ambasador u Burmi, koji je prisustvovao saslušanju, izuzetno smo razočarani presudom. Pozivamo na neodložno oslobađanje novinara. U svakoj demokratiji novinari moraju da imaju slobodu u obavljanju svog posla bez straha i zastrašivanja", izjavio je portparol britanske premijerke Tereze Mej. 

"Tužan dan za novinare Rojtersa i medije u celom svetu"

Na presudu je reagovao i koordinator UN za humanitarnu pomoć u Mjanmaru Knut Ostbi, koji je izjavio da je sloboda medija suštinski važna za mir, pravosuđe i ljudska prava za sve.

"Razočarani smo današnjom sudskom odlukom. Ujedinjene nacije su snažno pozivale na oslobađanje novinara Rojtersa i poštovanje njihovog prava na ostvarivanje slobode izražavanja i informisanja", rekao je Ostbi.

Dodaje da bi dvojici novinara trebalo omogućiti da se vrate svojim porodicama i nastave novinarski rad.

Glavni urednik britanske agencije Stiven Adler izjavio je da je danas "tužan dan za Mjanmar, novinare Rojtersa i medije u celom svetu".

"Ovo je veliki korak unazad u tranziciji Mjanmara ka demokratiji", istakao je Adler, pozvavši mjanmarsku vladu da hitno ispravi ovu grešku.

Dodaje i da Rojters neće čekati da dva novinara te agencije trpe nepravdu, već da će u narednim danima osmisliti dalje korake u cilju njihovog oslobađanja, uključujući zahtev za pomoć na međunarodnom forumu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара