Demoni UEFA

Albanski timov Vlaznija i Tirana, mađarski Honved, slovenački Interblok i letonsko Dinaburg osumnjičeni za nameštanje utakmica. Sumnjiva trojica sudija i službenik Uefe. Hrvatski mediji tvrde da je pod lupom Uefe meč između Hajduka i Zadra.

Uefa je za lažiranje mečeva osumnjičila albanske klubove Tiranu i Vlazniju, letonski Dinaburg, slovenački Interblok i mađarski Honved, a obaveštajci Evropske fudbalske unije u saradnji sa nacionalim policijama istražuju i jednu utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona, između Tirane i norveškog Stabaka.

Suštinski, Uefa je šturim saopštenje u kome se ne navode imena osoba navodno uključenih u nameštanje utakmica, objavila rat kriminalu oko fudbalskih terena, pošto je ceo dosije o "najvećem skandalu u istoriji fudbala" ionako u rukama tužilaštva u Bohumu.

"Od prvobitnih 40 utakmica koje su bile sumnjive, UEFA sada vodi istragu o sedam utakmica koje su odigrane pod njenom jurisdikcijom", izjavio je danas posle sastanka čelnika UEFA sa predstavnicima devet nacionalnih saveza generalni sekretar UEFA Đani Infantino.

Ovih pet klubova je osumnjičeno da su navodno namestili sedam utakmica u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evropa između 16. jula i 6. avgusta.

Javni tužilac iz Bohuma prošle sedmice je saopštio da postoji osnovana sumnja da je više od 200 utakmica bilo namešteno u nacionalnim ligama Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Nemačke, Mađarske, Slovenije i Turske.

Hrvatska je, još pre sumnji UEFA na utakmicu između Zadra i Hajduka, uhapsila Dragana Mikelića, Slovenca za kojim je nemačka policija izdala poternicu zbog navodnog učešća u prevarama i nameštanju fudbalskih utakmica.

Osim hapšenja, policija u toj državi ispituje da li već čuvena braća Ante i Milan Šapina imaju nekretnine ili bankovne račune u Hrvatskoj.

UEFA je, međutim, odlučila da sama nastavi istragu samo o utakmicama koje su odigrane u Ligi šampiona i Ligi Evrope, a sve ostalo će rešavati nemački tužilac u saradnji sa policijama zemalja iz kojih su ekipe koje se sumnjiče za lažiranje, uz asistenciju evropske kuće fudbala

Prvi rezultati istrage koja je najavljivana kao uvod u "sveošte čišćenje" evropskih fudbalskih liga, saopšteni su posle analiza novog sistema za kontrolu klađenja, BFDS, kojim se nadzire oko 29.000 utakmica i 400 lanaca kladionica.

"Verujemo da će BFD pomoći u borbi sa kriminalom, jer kontroliše ne samo evropske nego i mnoge azijske kladionice. Pomoću njega možemo detektovati nepravilnosti uoči, tokom i odmah posle utakmice i reagovati na vreme", rekao je Infantino.

Spisak sumnjivih utakmica:

Drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona: Stabek (Norveška) - Tirana (Albanija) 4:0

Drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evropa: Bnei Jehuda (Izrael) - Dinaburg (Letonija) 4:0 i Rapid Beč (Austrija) - Vlaznija (Albanija) 5:0 i 3:0.

Treće kolo kvalifikacija za Ligu Evropa: Fenerbahče (Turska) - Honved (Mađarska) 5:1 i Interblok (Slovenija) - Metalurg Donjeck (Ukrajina) 0:3.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво