Mekejnu odao poštu bivši upravnik zatvora u kojem je bio ratni zarobljenik

Vijetnamac Tran Tron Dujet, bivši upravnik zatvora u Hanoju u kojem je nedavno preminuli američki senator Džon Mekejn nekada držan kao ratni zarobljenik, odao mu je poštu rekavši da mu se u to vreme Mekejn lično dopao zbog čvrstog stava i da ga je veoma poštovao.

I drugi Vijetnamci su odali poštu Mekejnu, nekadašnjem pilotu američke mornarice koji je postao ratni zarobljenik nakon što je njegov bombarder "skajhok" oboren iznad Hanoja 1967. godine, a od tada je iza rešetaka u ozloglašenom zatvoru "Hanoj hilton" proveo više od pet godina, prenosi AP.

Dujet je u ponedeljak rekao da se sa Mekejnom sreo mnogo puta dok je bio u zatvoru pod njegovom upravom.

"U to vreme mi se lično dopao zbog čvrstine i snažnog stava. Kasnije, kada je postao američki sentar, on i senator Džon Keri umnogome su doprineli unapređenju vijetnamsko-američkih odnosa", rekao je Dujet listu Vijetnam njuz.

U međuvremenu, mnogi u Hanoju su odali poštu Mekejnu u Ambasadi SAD i kod njegovog spomenika nadomak tamošnjeg jezera, podignutom na mestu gde je svojevremeno sleteo padobranom nakon što mu je pogođen avion.

Zastave na pola koplja u čast Mekejna 

Predsednik SAD Donald Tramp je potpisao odluku o isticanju američke zastave na pola koplja do sahrane republikanskog senatora Džona Mekejna.

AP navodi da je zastava na Beloj kući tokom vikenda bila postavljena na pola koplja u čast Mekejna koji je preminuo u subotu, ali je juče ponovo istaknuta uobičajeno, da bi potom bila spuštena zbog kritika koje su upućene Trampu.

Agencija podseća da su Tramp i Mekejn godinama bili u sukobu.

Tramp je na vest o Mekejnovoj smrti na Tviteru poručio da upućuje "najdublje saučešće i poštovanje" Mekejnovoj porodici, ali od tada u više javnih obraćanja nije pominjao smrt senatora iz Arizone.

Tramp je naveo da je od potpredsednika SAD Majka Pensa zatražio da u petak govori na ceremoniji u Mekejnovu čast koja će biti održana na Kapitolu.

Rojters prenosi da je Tramp istakao da poštuje Mekejnovu službu naciji.

"Uprkos našim razlikama po političkim pitanjima, poštujem službu senatora Džona Mekejna našoj zemlji", poručio je američki predsednik.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво