Napad nožem u Parizu, napadač ubio majku i sestru

U predgrađu Pariza 38-godišnji muškarac, za koga je policija sumnjala da ima veze s terorizmom, ubio je nožem svoju majku i sestru i teško ranio jednog prolaznika, pre nego što ga je usmrtila policija.

Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad, iako nije pružila nikakve dokaze. Francuske vlasti kažu da je napadač imao psihičkih problema i za sada napad ne tretiraju kao teroristički.

Napad se dogodio jutros na javnom mestu u siromašnom pariskom predgrađu Trap. Napadač je nožem usmrtio dva člana svoje porodice i teško ranio prolaznika.

Potom se sakrio u obližnjoj zgradi i pokušao da se obračuna sa snagama reda, ali ga je policija ubila. Neki mediji javili su da je tom prilikom uzviknuo "Alahu egber".

Reč je o čoveku koji je od 2016. pod prismotrom policije, zbog ekstremističkih stavova. Sumnje da je reč o terorističkom napadu podgrejala je ubrzo i objava tzv. Islamske države, koja je na svom propagandnom kanalu prenela da je napadač njen borac, iako za to nije pružila dokaze.

"Reč je više o jednoj neuravnoteženoj osobi, a ne nekome ko je posvećen određenom cilju i ko prima naređenja od terorističke organizacije, posebno Islamske države. Treba da se sprovede detaljna istraga. Za sada državni tužilac ovo ne smatra terorističkim aktom", rekao je ministar inutrašnjih poslova francuske Žerar Kolom.

Trap je poznato leglo radikalnih islamista. Iz predgrađa u kojem živi 30-tak hiljada stanovnika, njih 50 je otišlo u Siriju da se bori na strani Islamske države.

"Znamo da mnogo ljudi odavde odlazi da se pridruži Islamskoj državi, ali nikad ne očekujete da će se takav napad dogoditi u vašem gradu", rekao je jedan od stanovnika Trapa.

Prvi put u poslednjih godinu dana, danas se audio porukom oglasio i vođa te terorističke organizacije, Abu Bakr el Bagdadi, ponavljajući poziv pristalicama da nastave s napadima, ne birajući sredstva. Autentičnost snimka nije moguće potvrditi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије