Putin: "Severni tok 2" ne isključuje transport gasa preko Ukrajine

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je po dolasku u Berlin da Moskva pridaje veliki značaj razvoju obostrano korisne saradnje sa Nemačkom, napomenuvši da je energetika jedan od prioriteta.

Putin je u obraćanju medijima u zamku Mezeberg, na oko 70 km od Berlina, a pre početka sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao da će projekat izgradnje gasovoda "Severni tok 2" omogućiti Evropi da zadovolji rastuću tražnju za energentima i da ne isključuje mogućnost tranzita gasa preko Ukrajine.

"Zajedno sa nemačkim partnerima radimo na projektu gasovoda 'Severni tok 2'. Njegova implementacija će omogućiti unapređenje evropskog gasnog transportnog sistema, diversifikaciju ruta snabdevanja i smanjivanje rizika tranzita, a, pre svega, zadovoljenje rastuće evropske tražnje za energentima", izjavio je Putin novinarima.

Poručio je da je Rusija spremna da nastavi da radi na pitanju rešavanja krize u Ukrajini, i da će o tom pitanju diskutovati na sastanku, prenosi ruska agencija Tas.

Prema njegovim rečima, sve mora biti urađeno za sirijske izbeglice kako bi se vratile u svoju zemlju. Putin je rekao i da je Siriji potrebna pomoć za obnovu i kako bi se osigurao bezbedan povratak izbeglica svojim domovima.

Merkel: Nastaviti potragu za rešenjem ukrajinske krize

Nemačka i Rusija moraju nastaviti da tragaju za rešenjem sukoba u Ukrajini, a sporazumi iz Minska ostaju osnova za rešenje, istakla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Već dugo radimo na tome, a sporazumi iz Minska bili su i ostaju osnova za rešenje sukoba. Iako moram reći da još uvek nema stabilnog prekida vatre", izjavila je Merkel pre početka razgovora sa predsednikom Rusije, prenosi ruska agencija Tas.

"Nadam se da će pre početka školske godine biti napravljen još jedan pokušaj kako bi se ostvario napredak", istakla je Merkel.

"Takođe ćemo razgovarati o mogućnosti pokretanja misije Ujedinjenih nacija koja će doprineti pomirenju", izjavila je Merkel, dodajući da je Nemačka spremna da doprinese tim naporima, u okviru "normandijskog formata".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи