Malo nade da ima preživelih u ruševinama vijadukta u Đenovi

U Đenovi spasioci, posle dva dana, nastavljaju potragu za preživelima iz ruševina nadvožnjaka. Broj žrtava revidiran na 38 ljudi, među njima i troje dece, dok je više desetina zatrpano. Premijer Đuzepe Konte je proglasio vanredno stanje u pokrajini Liguriji na godinu dana i zapretio da će biti oduzete dozvole koncesionarima koji upravljaju tim nadvožnjakom.

Više stotina vatrogasaca je i dalje na mestu tragedije, ali uz sve manje nade da će naći preživele.

Opremljeni su teškim mašinama, a pomažu i psi tragači. Više od 400 ljudi je evakuisano iz oblasti oko vijadukta pošto im je rečeno da su njihove kuće u opasnosti. Glavni tužilac u Đenovi Frančesko Koci izjavio je da se još oko 20 osoba vodi kao nestalo.

Ministar unutrašnjih psolova Mateo Salvini izjavio je da je teško izaći sa konkretnim brojem nestalih jer bi određeni broj onih koje su prijavile porodice mogli biti turisti koji su stigli na svoje destinacije, ali im se nisu javili.

Mesto nesreće je posetio premijer Đuzepe Konte.

"Ovo su za nas neprihvatljive tragedije koje ne bi smele da se dešavaju u savremenim društvima. Vlada će učiniti sve da spreči takve stvari u budućnosti. Nažalost, broj žrtava će rasti kako vreme prolazi. Želim brzi oporavak svim povređenima, od kojih su neki u teškom stanju", rekao je Konte.

U međuvremenu je italijanska policija revidirala broj nastradalih u urušavanju vijadukta na 38.

U Italiji i dalje vladaju bes i neverica da je konstrukcija od tako vitalne važnosti za celu zemlju jednostavno za tren nestala.

"Videćete na kraju da će optužiti za tragediju inženjera koji je gradio nadvožnjak, a koji više nije živ. Svi drugi će se provući. Vlada neće moći ništa da uradi protiv kompanije 'Autostrada', koja je koncesionar, jer je previše moćna. Na kraju će ta firma naterali vladu da padne zbog ove tragedije", kaže Italijan Franko.

Besni su i stanari šest zgrada ispod vijadukta kojima preti rušenje.

"Svi brinu samo o auto-putu, a ne o nama, ja sam među evakuisanima, uz mene je četvorogodišnji sin. Ne znamo šta će biti sa nama", rekla je evakuisana Paola.

Italijanski ministar saobraćaja pozvao je rukovodioce kompanije "Autostrada", koja je radila na rekonstrukciji nadvožnjaka, da podnesu ostavke.

Šef tužilaštva grada kaže da se tragedija dogodila zbog ljudske greške i da će pokrenuti slučaj "zbog nemarnog višestrukog ubistva i katastrofe". Oglasili su se i stručnjaci.

"Kada je reč o ovakvim mostovima, ja bih kao inženjer pre svega tražio znakove korozije koji nisu bili vidljivi na prvi pogled, a zatim i na tragove propadanja mosta. Naravno, ključno pitanje je šta je prvo dovelo do rušenja. Još je rano da se to kaže, za sada se samo spekuliše", ističe inženjer Jan Firt.

Potpredsednik vlade Luiđi di Majo preti da će država preuzeti sve auto-puteve ako kompanije koje imaju koncesije ne budu svoj posao radile adekvatno. On je dodao da su koncesionari morali da više ulažu u bezbednost objekata umesto da vode računa samo o svojim dividendama.

"Rušenje nadvožnjaka je povezano sa činjenicom da svaki put kada plaćamo za auto-puteve mislim- da će novac biti iskorišćen za održavanje puteva i mostova, ali kompanije koje upravljaju auto-putevima troše novac drugačije. To je i u ovom slučaju bio problem", kaže Luiđi di Majo.

Premijer Konte je, posle vanredne sednice kabineta, rekao da vlada neće čekati ishod krivične istrage o urušavanju vijadukta već će "Autostradi", koja je u sastavu infrastrukturne grupe "Atlantija", oduzeti koncesiju.

To bi nanelo štetu investitorima, odgovara "Atlantija" ističući da "Autostrada" ima pravo na odštetu ako joj se koncesija oduzme ili završi pre vremena.

Italijanska vlada je izdvojila pomoć za severozapadnu regiju Liguriju od pet miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво