Opasnost od vulkana na japanskom ostrvu, počele evakuacije

Usled rastuće opasnosti od erupcije vulkana na ostrvu Kučinerabu, 150 stanovnika ovog ostrva počelo je da se sprema za evakaciju odazivajući se na poziv meteorološke službe te zemlje.

Japanska služba je podigla upozorenje na nivo između dva i četiri, na skali od maksimalnih pet nivoa opasnosti, i saopštila da je zabeležila pojačanu aktivnost vulkana Šindake na ostrvu Kučinerabu, prenosi AP.

Lokalne vlasti saopštile su da je stanovništvo započelo pripreme za evakuaciju u slučaju nove velike erupcije, a starije stanovnike koji se nalaze u krugu od tri kilometra od vulkana, pozvale su da odmah krenu ka centru mesne zajednice, na bezbedniju lokaciju na ostrvu.

Agencija je upozorila ljude da bi mogli da budu pogođeni užarenim vulkanskim kamenjem ako bi do erupcije došlo, kao i na opasnost od požara.

Poslednji put kada je ovaj vulkan eruptirao, u maju 2015. godine, čitava populacija ostrva koju je tada činilo 140 ljudi, bila je prinuđena da se evakuiše na obližnje ostrvo Jukušima na nekoliko meseci.

Ukupno 105 njih se vratilo na ovo vulkansko ostrvo već do 1. avgusta, saopštili su tada zvaničnici.

Ostrvo Kučinerabu nalazi se južno od glavnog japanskog južnog ostrva Kjušu, a do njega se dolazi samo čamcem koji na dnevnom nivou saobraća između tog ostrva i ostrva Jakušima, koje se nalazi na oko 12 kilometara istočno od ostrva Kučinerabu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара