Đenova – potraga za preživelima, proglašena vanredna situcija

Iz ruševina nadvožnjaka u Đenovi spaseno je sedmoro ljudi, dok su desetine i dalje zarobljene. Broj žrtava se popeo na 39. Među stradalima je i troje dece. Most je pao na više tržnih centara, fabrika i stambenih zgrada. Spasioci su na terenu i koriste sve moguće tehnike za spasavanje preživelih. Proglašena vanredna situacija u regionu Ligurija. Italijanski ministar saobraćaja pozvao rukovodioce kompanije koja je radila na rekonstrukciji nadvožnjaka da podnesu ostavke.

20.30 – Kompanija koja je operator nadvožnjaka tvrdi da će dokazati da su ispunili ugovorne obaveze. 

18.50 – Premijer Konte proglasio vanrednu situaciju u području oko Đenove.

17.50 – Ljudska greška je izazvala fatalnu tragediju u Đenovi kada je došlo do rušenja nadvožnjaka, kaže šef kancelarije javnog tužioca u Đenovi Frančesko Kozi.  

15.45 – Od 16 povređenih, 12 je u izuzetno teškom stanju. Deset osoba vode se kao nestale. Spasioci evakuisali 650 građana iz objekta ispod dela mosta koji je ostao, javlja dopisnica RTS-a.

14.30 – Broj poginulih porastao na 39, među njima i troje francuskih državljana.

13.15 – Kompanija koja održava mostove saopštava da su pre nesreće urađene provere strukture đenovskog nadvožnjaka i da su one dale dobre rezultate.  

12.15 – Postoji bojazan da se sruši gornji deo mosta koji se spustio za sedam centimetara i koji se drži na zarđalim čeličnim držačima, javlja izveštač RTS-a. 

10.50 – Prema poslednjim podacima, poginulo je 37 ljudi, povređeno 15, od kojih je devet u kritičnom stanju.

08.05 – Sedmoro ljudi spaseno iz ruševina, javlja izveštač RTS-a 

Spasioci, koji su čitave noći pretraživali mesto urušavanja nadvožnjaka, nastavljaju da tragaju za preživelima ispod ruševina, prenosi Rojters.

Izveštač RTS-a javlja da je iz ruševina spaseno sedmoro ljudi.

Prema poslednjim informacijama, među 39 poginulih je i troje francuskih državljana.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova nije objavilo njihov identitet, a lokalni mediji javljaju da se radi o dve mlade žene i o muškarcu iz Tuluza koji su putovali u Italiju na jedan muzički festival.

Ambasada Albanije je na svom nalogu na Fejsbuku kao žrtve identifikovala dvojicu mladića, Marjusa Đerija i Edija Bokrinu, izrazivši saučešće i ponudivši pomoć njihovim porodicama. 

Italijanski premijer Đuzepe Konte je, u međuvremenu, proglasio je vanrednu situaciju u regionu oko Đenove.

Na konferenciji za novinare u Đenovi, Konte je rekao da je tu odluku doneo na zahtev regionalnih vlasti, prenosi Rojters.

Konte je naveo da je operator auto-puta, kompanija "Autostrada", odgovorna za obezbeđivanje bezbednosti na mostu i da vlada neće čekati ishod aktuelne istrage o tragediji da bi preduzela akcije.

Italijanski premijer je ranije danas posetio mesto nesreće i nazvao ga "ogromnom tragedijom", nezamislivom u modernoj državi.

On je za RAI izjavio da je "šokantno videti srušeni most i žrtve koje spasioci izvlače".

Konte je pohvalio stotine spasilaca koji su na mestu nesreće, ističući da su "oni spasli ljude koji su pali sa 45 metara visine i koji su sada živi i u bolnici", prenosi AP. 

Vijadukt Morandi, na delu auto-puta A-10, urušio se usled jake oluje praćene grmljavinom, a svedoci tvrde da se urušio usled udara groma.

"Bilo je tek nešto iza 11.30 kada je grom pogodio most i on se urušio", kazao je jedan od svedoka za Ansu.

Rojters navodi da je nadvožnjak izgrađen šezdesetih godina prošlog veka, a rekonstruisan 2016.

Šef kancelarije javnog tužioca u Đenovi Frančesko Kozi naveo je da je ljudska greška izazvala fatalnu tragediju u Đenovi.

Kozi je, kako prenosi Sputnjik internešenel, istakao da će po završetku operacije spasavanja istražitelji analizirati "sve aspekte vezane za razvoj, inženjering i održavanje mosta".

Šef tužilaštva rekao je i da je spreman da otvori slučaj "zbog nemarnog višestrukog ubistva i katastrofe".

Italijanski ministar za saobraćaj Danilo Tonineli je rušenje nadvožnjaka nazvao "neprihvatljivim", dodajući da će, ako je razlog ove tragedije nehat, "platiti ko god da je napravio grešku", prenela je agencija AP.

"Bilo je ozbiljnih propusta i krivci će biti kažnjeni. Uprava auto-puta mora da podnese ostavku. Preduzete su mere za ponovno testiranje za dobijanje licence", ističe Tonineli. 

Operator italijanskog mosta saopštio je da je izvodio regularne, sofisticirane provere njegove strukture pre nesreće i da su one dale dobre rezultate.

"Autostrade per l Italija", deo infrastrukturne grupe "Atlantija", saopštio je da je program za održavanje mosta bio zasnovan na rezultatima regularnih provera i da je odobravan od strane Ministarstva saobraćaja.

Proveravaju se svi tuneli i mostovi koje je projektovao Morandi

U Italiji od jutros traje polemika o mostovima koje je pedesetih i šezdesetih godina projektovao Rikardo Morandi, javlja izveštač RTS-a.

Jedan od njegovih mostova koji je sagrađen u Venecueli se srušio nakon što je brod udario u njega. Međutim, sumnjalo se da stubovi koji ga drže nisu dovoljno jaki.

Pojavili su snimci na Jutjubu o mostovima koje je projektovao Morandi i koji su u užasnom stanju.

Italijanski ministar saobraćaja najavio je hitnu inspekciju svih tunela i svih mostova, a zatražio je ostavke nadležnih iz kompanije koja održava puteve u regionu Đenove.

Na moguću tragediju u Đenovi nekoliko stručnjaka upozoravalo je još 2009. godine.

Oni su tvrdili da rekonstrukcije nisu dovoljne i da je sigurnije i isplativije izgraditi novi most, ali predstavnici "Autostrada" nisu bili saglasni sa tim i opredelili se za opciju intenzivnog održavanja mosta, javlja dopisnica RTS-a.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini poručuje da nije inženjer te da o nesreći neće da sudi bez istrage.

"Ali, ovo je most pod nadzorom privatne kompanije, koja zarađuje milijarde, ali na renoviranje mosta nisu potrošili novac, koji je tome bio namenjen. Zato ćemo preispitati licence, jer je reč o privrednom kriminalu protiv civilnog stanovništva, u kome su poginuli i mnogi ljudi", istakao je Salvini.

Vlada će, napominje, testirati i ostale infrastrukturne objekte za koje se proceni da nisu bezbedni i one koji su starijeg datuma izgradnje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво