Potpisan sporazum o pravnom statusu Kaspijskog jezera

Kaspijske zemlje potpisale su konvenciju o pravnom statusu Kaspijskog jezera, o čemu se među tim državama većalo više od dve decenije.

Lideri Rusije, Irana, Azerbejdžana, Kazahstana i Turkmenistana potpisali su sporazum u kazahstanskom gradu Aktauu gde se održava peti Kaspijski samit, navodi Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je uoči potpisivanja konvencije da će rešenje pravnog statusa Kaspijskog mora stvoriti uslove za blisku saradnju, prenosi TAS.

Putin je, takođe, pozvao na veću saradnju Kaspijskih zemalja u suzbijanju terorizma i trgovine drogom.

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev izjavio je da je taj dokument "Ustav Kaspijskog mora", koji treba da postane garant bezbednosti u regionu.

Prema dokumentu, osnovna vodena površina Kaspijskog mora ostaje zajednička za sve strane, a tlo ispod vode dele susedne države u skladu s dogovorom postignutim na osnovu međunarodnog prava, preneo je Sputnik.

Plovidba brodova, ribolov, naučna istraživanja i provlačenje magistralnih cevovoda ostvaruju se prema pravilima koje su strane međusobno usaglasile, pri čemu se prilikom realizacije velikih morskih projekata mora voditi računa o zaštiti životne sredine.

Konvencijom je propisano da je u Kaspijkom moru nedopustivo prisustvo oružanih snaga izvanregionalnih država, a precizirana je i odgovornost pet država potpisnica za očuvanje bezbednosti na moru i upravljanje njegovim resursima.

Prema Konvenciji, akvatorij Kaspijskog mora se deli na unutrašnje i teritorijalne vode, zone za ribolov i zajednički vodeni prostor. Razmera teritorijalnih voda je 15 morskih milja, a njihova spoljna granica ima status državne.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 12. avg 2018, 16:05)
anonymous [neregistrovani]

strasno

mi nase bisere pretvaramo u deponije smeca.

(nedelja, 12. avg 2018, 15:25)
anonymous [neregistrovani]

Kaspijsko jezero

Veliko prirodno bogatstvo.