Erdogan upozorava SAD: Naći ćemo druge saveznike

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan upozorio je da će jednostrane akcije Sjedinjenih Američkih Država protiv Turske podriti američke interese i primorati Ankaru da pronađe druge prijatelje i saveznike.

"Pre nego što bude prekasno, Vašington mora da napusti pogrešno mišljenje da naš odnos može biti asimentričan i pomiri se sa činjenicom da Turska ima alternative", naveo je Erdogan u autorskom tekstu za američki Njujork tajms.

Ako se taj trend "unilateralizma i nepoštovanja ne poništi", to će, upozorio je on, primorati Ankaru da počne da traži nove prijatelje i saveznike.

Erdogan je naveo da su Turska i SAD proteklih šest decenija bili strateški partneri i NATO saveznici te da su se tokom Hladnog rata i posle borile protiv zajedničkih izazova.

Ističući da je Turska tih godina kad god je trebalo hitala da pomogne Americi, on konstatuje da SAD sada konstantno ne razumeju i ne poštuju Tursku.

"Poslednjih godina naše partnerstvo je na testu zbog nesuglasica. Nažalost, naši napori da se okrene ovaj opasan trend bio je uzaludan. Ako SAD ne počnu da poštuju suverenitet Turske i pokaže da razume opasnost sa kojima se naša nacija suočava, naše partnerstvo bi moglo da bude ugroženo", zaključio je Erdogan.

Turski predsednik se osvrnuo i na odnose sa SAD i tokom govora pred pristalicama u pokrajini Rize.

Erdogan kaže da su dolari, evri i zlato "meci, đulad i rakete ekonomskog rata koji se vodi protiv" Turske, prenosi AP. 

Obećao je da će sprovesti sve neophodne mere da zaštiti domaću ekonomiju i poručio da je "najbitnije polomiti ruku koja lansira oružja".

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 12. avg 2018, 15:32)
anonymous [neregistrovani]

kasno

Moze se on okretati kud mu drago, ali je mozda kasno.

(nedelja, 12. avg 2018, 14:09)
dule t. [neregistrovani]

Mislim da

ih je Erdogan "procitao" i nece vise da ima posla s njima. Polako ali sigurno okrece se zemljama Sangajskog ugovora i BRIKS-a.

(nedelja, 12. avg 2018, 13:18)
anonymous [neregistrovani]

inat

erdogan je na meti SAD I EU.zahvaljujuci njima on se uzdigao do velike moci a i turska se obogatila.cim je poceo da se suprotstavlja pocele su kazne.nece ga tek tako pustit.narod je opasno podeljen.mislim da je turska sledeca meta.

(nedelja, 12. avg 2018, 09:07)
Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Dolar, evro i zlato

Zaboravlja najubitacnije oruzje globalizma: kriptovalute. Videli smo sta je moguce uraditi sa valutama koje kontrolisu nacionalne centralne banke kojima na raspolaganju stoje instrumenti zastite nacionalnog novca. Zamislite sta tek mogu da urade kriptovalute koje "niko ne kontrolise".

(nedelja, 12. avg 2018, 06:35)
anonymous [neregistrovani]

Sa Turskog aerodroma

Inđirlih ...su poljetali mnogi bombarderi unistavajuci suvereni Irak i ostale zemlje koje su se zeljele odupreti zapadnom imperijalizmu....sada je red dosao da turci plate cjenu "svoje nezavisnosti"....oni bar znaju skim imaju posla....

(subota, 11. avg 2018, 16:08)
anonymousSreten [neregistrovani]

Turska može biti u opasnosti

Amerika uvek ima jakog saveznika u Islamskom svetu na bliskom istoku bio reza Pahlavi pa onda Turska ako Erdogan ne bude vešt brzo će mu Ameri namestiti smicalice

(subota, 11. avg 2018, 15:49)
anonymous [neregistrovani]

"САД сада константно не разумеју и не поштују Турску"

Pre ce biti da ne razumeju Erdoganovo samovlasce.

(subota, 11. avg 2018, 15:24)
anonymous [neregistrovani]

анти нато

Ајмо Турци на нашу страну!