Erdogan upozorava SAD: Naći ćemo druge saveznike

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan upozorio je da će jednostrane akcije Sjedinjenih Američkih Država protiv Turske podriti američke interese i primorati Ankaru da pronađe druge prijatelje i saveznike.

"Pre nego što bude prekasno, Vašington mora da napusti pogrešno mišljenje da naš odnos može biti asimentričan i pomiri se sa činjenicom da Turska ima alternative", naveo je Erdogan u autorskom tekstu za američki Njujork tajms.

Ako se taj trend "unilateralizma i nepoštovanja ne poništi", to će, upozorio je on, primorati Ankaru da počne da traži nove prijatelje i saveznike.

Erdogan je naveo da su Turska i SAD proteklih šest decenija bili strateški partneri i NATO saveznici te da su se tokom Hladnog rata i posle borile protiv zajedničkih izazova.

Ističući da je Turska tih godina kad god je trebalo hitala da pomogne Americi, on konstatuje da SAD sada konstantno ne razumeju i ne poštuju Tursku.

"Poslednjih godina naše partnerstvo je na testu zbog nesuglasica. Nažalost, naši napori da se okrene ovaj opasan trend bio je uzaludan. Ako SAD ne počnu da poštuju suverenitet Turske i pokaže da razume opasnost sa kojima se naša nacija suočava, naše partnerstvo bi moglo da bude ugroženo", zaključio je Erdogan.

Turski predsednik se osvrnuo i na odnose sa SAD i tokom govora pred pristalicama u pokrajini Rize.

Erdogan kaže da su dolari, evri i zlato "meci, đulad i rakete ekonomskog rata koji se vodi protiv" Turske, prenosi AP. 

Obećao je da će sprovesti sve neophodne mere da zaštiti domaću ekonomiju i poručio da je "najbitnije polomiti ruku koja lansira oružja".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво