Milijarder advokat uhapšen u SAD zbog droge

Protiv milijardera i advokata Henrija T. Nikolasa III podignuta je optužnica zbog trgovine narkoticima, nakon što je uhapšen početkom nedelje zajedno sa jednom ženom u Las Vegasu.

Nikolas je uhapšen u utorak u jednom kazino i striptiz klubu u Las Vegasu, a pod sumnjom da je krijumčario heroin, kokain, metamfetamin i ekstazi, rekao je juče za AP policajac Lari Hadfild.

Nikolasov pravni zastupnik Dejvid Česnof rekao je američkoj agenciji da njegov tim vodi sopstvenu istragu i da će se "sa činjenicama suočiti na sudu", a sudska dokumenta pokazuju da je Nikolas pušten bez kaucije da se brani sa slobode.

Nikolas je, kako agencija navodi, bio koosnivač kopanije za izradu čipova "Broadcom Corp." 1991. godine a podneo je ostavku na mesto predsednika i izvršnog direktora 2003. godine.

Protiv njega je 2008. godine podignuta optužnica zbog droge i bezbednosne prevare.

Prva optužnica je odbačena 2009, a druga, za narkotike, 2010. godine.

Ovaj milijarder je advokat žrtava zločina, a finansirao je kampanju u SAD za zakonske mere kojima se žrtvama zločina i članovima njihovih porodica garantuju određena prava.

"Marsin zakon" 

Takozvana Povelja prava žrtava, "Marsin zakon", dobila je ime po Nikolasovoj sestri Marseli, "Marsi" Nikolas, studentkinji koledža u Kaliforniji koju je bivši momak pratio i ubio 1983. godine.

Agencija podseća da pet država – Kalifornija, Ohajo, Ilinois, Severna i Južna Dakota imaju usvojen "Marsin zakon".

Južna Dakota je taj zakon promenila ranije ove godine kako bi policiji i tužilaštvu pomogla da umanji nepredviđene birokratske probleme koje je izazvao.

Nacionalna organizacija koja se zalaže za usvajanje "Marsinog zakona" saopštila je u četvrtak da je svrha tog zakona "daleko veća od bilo koje osobe".

"Optužbe u medijima ne bi trebalo mešati sa Marsinim zakonom, pokretom za prava žrtava koga je osnovao doktor Nikolas, a koji toliko puno žrtava, advokata, zvaničnika i volontera pokušavaju da uvedu širom države", navedeno je u saopštenju.

Henri Nikolas je u četvrtak uhapšen zajedno sa Ešli Fargo.

Hadfild je rekao da se ona suočava sa istim optužbama kao i Nikolas, sudski podaci pokazuju da je i ona puštena bez kaucije da se brani sa slobode, a da je saslušanje zakazano za septembar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво