Pjongjang: Mi se držimo dogovora iz Singapura, a SAD?

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da se ne može očekivati napredak u ispunjenju obećanja o denuklearizaciji ukoliko Vašington nastavi da se pridržava "zastarelih scenarija", koji su propali.

U saopštenju portparola ministarstva, koji je objavila državna agencija KNCA, navodi se da Severna Koreja i dalje želi da primeni dogovor koji su na istorijskom samitu u Singapuru 12. juna postigli predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un.

Dve zemlje obećale su da će raditi na denuklearizaciji Severne Koreje, ali nisu uspevale da se usaglase kako da ispune taj cilj, dok SAD insistiraju da treba nastaviti sa vršenjem pritiska putem sankcija tokom pregovora, podseća Rojters.

U saopštenju severnokorejskog ministarstva tvrdi se da je zemlja, između ostalog, prestala da vrši testiranja raketa i nuklearne probe, ali da SAD i dalje insistiraju da treba prvo sprovesti denuklearizaciju.

Navodi se i da je Severna Koreja otišla korak dalje vrativši posmrtne ostatke pojedinih američkih vojnika, ubijenih u Korejskom ratu u periodu od 1950. do 1953, u znak dobre volje kako bi se razbilo nepoverenje između dve zemlje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 10. avg 2018, 00:30)
anonymous [neregistrovani]

Eh

Retko ko se usrećio ko se dogovarao sa SAD...