U Španiju stiglo još 87 migranata, izostala dobrodošlica

Brod sa 87 afričkih migranata koji su spaseni u Sredozemnom moru pristao je u južnu špansku luku Alhesiras, ali bez tople dobrodošlice na kakvu su naišle prethodne migrantske grupe, jer je političko raspoloženje u toj zemlji počelo da pokazuje znake napetosti zbog porasta priliva migranata.

"Proaktova open arms", brod španske humanitarne grupe dovezao je, kako ta organizacija navodi, većinom ratne izbeglice iz Sudana, među kojima 12 maloletnika, koje je spasao kod libijske obale 2. avgusta, prenosi AP.

Španija je dozvolila ovom brodu da pristane u njenoj luci, nakon što su druge, iako geografski bliže, zemlje članice EU odbile da ga prime, dok se nastavljaju tenzije međubrod španske humanitarne grupe evropskim vladama u vezi sa optimalnim odgovorom na talas migranata koji dolaze iz Afrike.

Međutim, Vlada je saopštila da ovi migranti neće imati poseban tretman kakav su, iz humanitarnih razloga imale prethodne grupe, već će biti podvrgnuti proceduri koja se primenjuje na sve druge migrante spasene na moru.

Nova španska socijalistička vlada levog centra u junu je objavila mere s ciljem da "prava naroda stavi na prvo mesto" u migracionoj politici zemlje.

Između ostalog, preduzela je prve korake ka proširenju javne zdrastvene nege na strance bez boravišne dozvole, a istog meseca je primila spasilački brod "Akvarijus" sa 630 migranata nakon što su ga Malta i Italija odbile.

Vlasti su migrantima koji su tada pristigli u Valensiju izdale posebnu dozvolu za ulazak u Španiju na 45 dana iz humanitarnih razloga, a sledećih 60 koji su stigli spasilačkim brodom u Barselonu prošlog meseca dobili su tridesetodnevnu dozvolu dok ne odluče šta će dalje, a sve dozvole su izdate po ubrzanom postupku.

Međutim, migranti koji su danas stigli u Alhesiras neće uživati ovakav poseban tretman, već će, prema proceduri, 72 sata provesti u policijskom pritvoru u migrantskom kampu, biće im provereno zdravstveno stanje, biće identifikovani i zadržani u pritvoru dok čekaju azil ili dok ne budu isterani, saopštila je španska vlada.

Španska Mreža za imigraciju i pomoć izbeglicama, nevladina organizacija, optužila je vladu za naglu "promenu kursa" imigracione politike i "diskriminaciju" nad novopridošlima.

Agencija UN za migracije navodi da je skoro 24.000 izbeglica i drugih migranata stiglo u Španiju morskim putem ove godine, što je trostruko više nego prošle godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво