Bez legalizacije abortusa u Argentini

Argentinski Senat odbacio je predlog zakona o legalizaciji abortusa po izboru u prvih 14 nedelja trudnoće. Članovi Senata su raspravljali više od 15 sati i glasali protiv predloga zakona sa 38 glasova prema 31.

Američka agencija AP ocenjuje da bi ova odluka mogla da ima odjeka širom Latinske Amerike, gde je Rimokatolička crkva izgubila uticaj i moralni autoritet usled sekularizacije, neprikosnovenosti statusa sveštenstva i mnoštva skandala vezanih za seksualno uznemiravanje.

Dok je trajala rasprava u Kongresu, satima su hiljade zagovornika legalizacije abortusa, sa simboličnim zelenim maramama, prkosili obilnoj kiši i niskim temperaturama u Argentini, gde je sada zima, gledajući debatu na velikim ekranima ispred Kongresa.

Demonstracije su bile pretežno mirne, ali su se nakon glasanja male grupe demonstranata sukobile s policijom, bacajući dimne bombe i postavljajući barikade u plamenu, dok je policija odgovorila suzavcem.

U Argenti je abortus dozvoljen samo u slučajevima silovanja i rizika po zdravlje žena.

Hiljade žena, većinom siromašnih, svake godine doživi komplikacije vezane za nebezbedne abortuse, napominje američka agencija.

Oni koji podržavaju legalizacije kažu da bi se time spasli životi mnogih žena koje sada pribegavaju opasnim ilegalnim prekidima neželjene trudnoće.

Ministarstvo zdravlja je procenilo 2016. da se u toj zemlji godišnje obavi čak milion ilegalnih abortusa, pri čemu desetine žena umre.

Katolička crkva i druge grupe se legalizaciji abortusa protive jer bi se, kako navode, time prekšio argentinski zakon, koji garantuje život od trenutka začeća.

Ovo sporno pitanje je podelilo Argentince, među kojima se konzervativni lekari i Katolička crkva okreću protiv feminističkih grupa i drugih zagovornika legalizacije abortusa.

broj komentara 0 pošalji komentar