Zaharova: Američke sankcije pokušaj demonizovanja Rusije

Rusija je danas objavila da razmatra mere kojima će odgovoriti na najnovije američke sankcije, uvedene u vezi sa trovanjem bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke. Ruska ambasada u SAD saopštila je prethodno da su nove američke sankcije protiv Rusije zbog slučaja Skripalj drakonske i da su razlozi za njihove uvođenje izmišljeni.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova izjavila je da američke sankcije predstavljaju novi pokušaj "demonizovanja" Rusije i da će Moskva doneti odgovarajuće mere.

Ona je istakla da su "ultimatumi Rusiji uzaludni", prenosi Rojters.

Skripalj i njegova kćerka Julija 4. marta pronađeni su u nesvesnom stanju na klupi u britanskom gradu Solsberiju.

Zaharova je ponovo žestoko odbacila tvrdnje o umešanosti Rusije u trovanje Skripaljevih, ističući da ni Britanci ni Amerikanci nisu pružili dokaze kojima bi potvrdili svoje optužbe.

Ona je dodala da i dalje stoji ruska ponuda Britaniji da se sprovede zajednička istraga o tom slučaju.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio da je prerano govoriti o kontramerama Moskve, ali i da su nove sankcije koje su SAD najavile protiv Rusije ilegalne prema međunarodnom zakonu i da je ruski finansijski sistem stabilan.

Obraćajući se novinarima, Peskov je rekao da potez SAD apsolutno nije prijateljski, ali da se Moskva i dalje nada poboljšanju međusobnih odnosa, preneo je Rojters.

SAD su u sredu saopštile da će Rusiji uvesti nove sankcije zbog "slučaja Skripalj", pošto je "utvrđeno da je vlada Ruske Federacije koristila hemijsko ili biološko oružje kršeći međunarodno pravo, ili koristila smrtonosno hemijsko ili biološko oružje protiv svojih državljana".

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je precizirala da će sankcije stupiti na snagu oko 22. avgusta.

Američka TV stanica En-Bi-Si je javila, pozivajući se na visokog zvaničnika Stejt departmenta, da bi nove sankcije najviše trebalo da pogode izvoz osetljive robe Rusiji koja se odnosi na nacionalnu bezbednost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво