Nagasaki obeležio 73. godišnjicu od udara atomske bombe

U japanskim gradu Nagasakiju obeležena je 73. godišnjica otkako su američke vazdušne snage bacile atomsku bombu na taj grad, usmrtivši 74.000 ljudi.

Bomba na Nagasaki bačena je tri dana posle Hirošime, iako je Japan već ponudio kapitulaciju. U Nagasakiju je tada živelo 260.000 stanovnika.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres poručio je iz Nagasakija da strah od izbijanja nuklearnog rata postoji i 73 godine posle Hirošime i Nagasakija i naglasio da tako nešto nikada ne sme da se ponovi.

On je, obraćajući se u Parku mira u Nagasakiju, izrazio zabrinutost zbog smanjenih napora na denuklearizaciji, navodeći da sadašnje nuklearne sile modernizuju svoje arsenale, prenosi AP.

"Ovde u Nagasakiju apelujem na zemlje da se posvete nuklearnom razoružavanju i da što hitnije pokažu napredak po ovom pitanju", rekao je Guteres.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue apelovao je na japansku vladu da učini više na nuklearnom razoružavanju, posebno u regionu Pacifika i dodao da se građani koji su bili žrtve atomskih bombardovanja nadaju da će Severna Koreja biti denuklearizovana.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 09. avg 2018, 10:45)
anonymous [neregistrovani]

knjige

Procitajte neku istorijsku knjigu, o zlocinima Japanaca po Aziji i Pacifiku nad neduznim stanovnistvom, od 1931. do 1945. godine, pa onda recite da su oni bili neduzni.
Nisu po Nankingu u Kini 1937. godine najvece moguce zlocine u istoriji covecanstva nad zenama i decom cinili japanski car i generali, nego obicni japanski vojnici, koji su se mozda posakrivali po Hirosimi i Nagasakiju u avgustu 1945. godine.

(četvrtak, 09. avg 2018, 10:10)
Воронцов [neregistrovani]

Био је ро злочин над цилним становништвом

Нуклеарни напад побио је само недужан народ, а није имао војни значај. Према тадашњим америчким војним стручњацима исход рата решио је улазак Совјетског Савеза у рат и брз пораз Квантушке армије. Иначе Јапанци су рачунали да и поред нукларних напада могу продужити рат све док имају снабдевање из Манџурије и Кореје.

(četvrtak, 09. avg 2018, 09:28)
anonymous [neregistrovani]

Ne ponovilo se vise nikad i nigde!!

...Slava zrtvama i vecni im pomen!