Monmartr preplavili kafići, slikari saterani u ćošak

U Parizu, na Monmartru, čuvenoj slikarskoj meki, sve je manje mesta za umetnike. Čuveno sastajalište boema preplavljeno je brojnim kafićima - slikari se žale da raspolažu sa kvadratnim metrom prostora, ali gradske vlasti ne preduzimaju mere da se zaštiti ta kulturno-istorijska četvrt.

S pogledom na prestonicu Francuske, Monmartr, jedna od najočuvanijih umetničkih četvrti iz 19. veka, atraktivna je za turiste ali i za restorane koji su ugrozili opstanak umetnika u tom gradskom jezgru.

"Oko 80 odsto prostora na Monmartru zauzimaju stolovi i stolice, ovde je živo od 1. aprila do 1. novembra. Atrakcija smo za milione turista, ali kafići koji su nas okupirali profitiraju na našem radu", rekao je slikar Paskal Injelci.

Uslovi rada slikara su znatno otežani. Na 140 kvadratnih metara, u nizu je raspoređeno 300 slikara. Decenijski apeli umetnika, kao i nedavni štrajk ispred gradske kuće, ostao je bez odgovora.

"Umetnici ne mogu da prihvate samovlašće sedam vlasnika restorana koji svojim odlukama ucenjuju gradske vlasti. Ukoliko grad ne može da im ograniči dalje širenje, mi ćemo im prepustiti trg, ali ćemo se preseliti na susedni Trg Abese, bliže metrou. Turiste ćemo obavestiti da Monmartr nije više umetnička četvrt", napominje slikar Midani Mbarki.

Dogovor sa vlasnicima restorana je bio na pomolu, kažu umetnici i optužuju grad da odugovlači donošenje konačne odluke.

I narod podržava slikare - kažu, previše ugostiteljskih objekata narušava duh starog Pariza.

"Bilo je mnogo lepše kada je bilo više prostora za umetnike, da ih gledamo kako stvaraju. Sada je pretrpano restoranima", kaže turista iz Belgije.

Mane, Mone, Sezan, Rembo,Tuluz Lotrek, Pikaso simboli su slikarske kolonije gde su se rodili mnogi umetnički pravci. Slikajući portret za koji evro, današnji slikari nastoje da očuvaju fizionomiju Pariza, centra kulture i umetnosti.

Slikare sa Monmartra trebalo bi podržati i preduzeti hitne mere za poboljšanje uslova njihovog rada, jer je to jedini način da se društvo izbori sa komercijalizacijom koju nameće globalno potrošačko društvo, smatraju Parižani.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 09. avg 2018, 10:55)
anonymous [neregistrovani]

Globalizam

Slikari vise ne treba ni da budu.

(četvrtak, 09. avg 2018, 09:57)
anonymous [neregistrovani]

Na udaru

Da je u Francuskoj samo Monmartr na udaru.