Estonija pozvala NATO da istraži slučajno lansiranje rakete

Generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Estonija je pozvala da istraži slučajno lansiranje rakete vazduh-vazduh, koju je avion policijske misije NATO-a ispustio u utorak u vazdušnom prostoru te zemlje.

Estonska vlada je saopštila da je premijer Jiri Ratas telefonom razgovarao sa Stoltenbergom o tom incidentu, prenosi Rojters.

"Rekao sam generalnom sekretaru NATO-a da je to ozbiljan incident i razumljivo smo zabrinuti zbog ovog što se desilo u Estoniji. Hvala bogu što, koliko znam, niko nije povređen", saopštio je Ratas.

Premijer Estonije je naveo da je od Stoltenberga tražio da jučerašnji incident shvati veoma ozbiljno i da brzo utvrdi okolnosti.

Estonija, baltička zemlja koja se graniči s Rusijom i Letonijom, članica je NATO-a, na čijem sajtu je navedeno da u okviru mirnodopske vazduhoplovne policijske misije Alijanse države članice pomažu saveznicama koje nemaju načina da policijski patroliraju nebom iznad svojih teritorija.

Juče je špansko Ministarstvo odbrane saopštilo da je španski borbeni avion "jurofajter", sa bazom u Litvaniji, greškom ispustio raketu iznad jugozapadne Estonije tokom obuke, ne pričinivši pritom nikakvu štetu.

Špansko Ministarstvo, koje je otvorilo istragu o tom incidentu, istaklo je da se incident dogodio "u zoni u kojoj je takav tip vežbe dozvoljen", preneli su francuski mediji.

"Raketa vazduh-vazduh nije pogodila nijedan avion. Ministarstvo odbrane je otvorilo istragu kako bi se tačno utvrdio uzrok incidenta", navedeno je u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво