Obeleženo 100 godina od bitke kod Amijena

Velika Britanija i Francuska obeležile su stogodišnjicu bitke kod Amijena koja je utrla put ka pobedi saveznika u Prvom svetskom ratu.

Svečanosti u gotičkoj katedrali u tom gradu na severu Francuske prisustvovali su britanska premijerka Tereza Mej i princ Vilijem, francuska ministarka odbrane Florans Parli, vojni zvaničnici, ambasadori savezničkih zemalja i bivši nemački predsednik Joakim Gauk.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, inače rodom iz Amijena, nije prisustvovao ceremoniji, primećuje AP.

Princ Vilijem je rekao da je Amijen bio simboličan za britansko-francusko savezništvo i saradnju bez koje bi pobeda bila nemoguća.

"Danas se vraćamo da naučimo više o iskustvu onih koji su u tome učestvovali tokom leta 1918, kako bi odali počast palim žrtvama svih nacija, prisetili se svih onih koji su učestvovali u tom velikom poduhvatu i proslavili prijateljske veze koje povezuju naše nacije", rekao je princ Vilijem.

Premijerka Tereza Mej je pročitala delove ratnih memoara tadašnjeg britanskog premijera Dejvida Loja Džordža u kojem on kaže da ni sama britanska vojska nija shvatala razmere i značenje pobede koja je tog dana postignuta.

Ova bitka počela je rano ujutru na današnji dan 1918. godine kada je 900 savezničkih topova otvorilo vatru u iznenadnom napadu na nemačku vojsku, a trajala je tri dana.

Savezničke snage izgubile su 19.000 vojnika, dok je među Nemcima bilo 27.000 ubijenih i povređenih.

U ofanzivi je učestvovalo skoro 100.000 australijskih, britanskih, kanadskih i francuskih vojnika, podseća Rojters.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 09. avg 2018, 07:43)
anonymous [neregistrovani]

Proboj solunskog fronta

I posle ove bitke je ostao status kvo na zapadnom frontu, bez izgleda da se rat zavrsi. Put ka kraju prvog svetskog rata su utrle srpske jedinice koje su probile solunski front i pred kojima su pale sve jedinice do Beca i Budimpeste, sto je dovelo do kapitulacije Austrougarske i Nemacke. Sam nemacki car je prokomentarisao da je "sramota da 60.000 srpskih vojnika rese rat".