Rijad: Nema mesta posredovanju, Otava da ispravi grešku

Saudijska Arabija poručila je da nema prostora za posredovanje u eskalirajućem diplomatskom sporu sa Kanadom, istakavši da Otava zna šta treba da radi kako bi "ispravila svoju veliku grešku".

"Nema potrebe za posredovanjem. Greška je načinjena i greška bi trebalo da bude ispravljena", rekao je saudijski ministar spoljnih poslova Adel al Džubeir na konferenciji za novinare u Rijadu, prenosi Rojters.

Džubeir je dodao da kraljevina i dalje "razmatra dodatne mere" protiv Kanade, ali nije izneo detalje s tim u vezi.

Američki Stejt department apelovao je na Kanadu i Saudijsku Arabiju da reše spor koji je izbio nakon što je Otava izrazila zabrinutost zbog zatvaranja aktivista u Saudijskoj Arabiji.

Kako je preneo Rojters, obe strane treba diplomatski da reše spor, a portparolka Stejt departmenta Heder Nojert je poručila: Mi to ne možemo da uradimo umesto njih, one to moraju da reše same.

Izvori agencije u Kanadi naveli su da ta zemlja planira da zatraži pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata i Britanije kako bi se smanjile tenzije sa Rijadom, nakon što je saopšteno da Saudijska Arabija više neće da kupuje kanadsku pšenicu i ječam.

Saudijska Arabija u međuvremenu je povukla svog ambasadora u Otavi, proterala kanadskog ambasadora i ograničila trgovinske veze zbog toga što je Kanada tražila hitno oslobađanje zatvorenih aktivista za prava žena.

Rijad je tim povodom optužio Otavu za uplitanje u unutrašnje stvari zemlje, a britanska Vlada apelovala na Kanadu i Saudijsku Arabiju da pokažu uzdržanost.

Saudijska Arabija je naredila i da oko 15.000 saudijskih studenata napusti Kanadu.

Podrška Rusije Saudijskoj Arabiji

Rusija je izrazila podršku Saudijskoj Arabiji u njenom pogoršavajućem sporu sa Kanadom, poručivši Otavi da je neprihvatljivo pridikovati toj kraljevini o ljudskim pravima.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, izjavila je da bi ljudska prava trebalo promovisati s poštovanjem prema specifičnim nacionalnim običajima i tradiciji, prenosi Rojters.

"Uvek smo govorili da je politizovanje pitanja ljudskih prava neprihvatljivo. U ovoj situaciji je, verovatno, potreban konstruktivan savet i pomoć, a ne kritike "moralno superiornih"", istakla je Zaharova.

Egipat je, takođe, saopštio da podržava Saudijsku Arabiju u političkom sporu sa Kanadom i da je solidaran sa arapskom kraljevinom protiv stranog uplitanja u njena unutrašnja pitanja.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 08. avg 2018, 23:15)
anonymous [neregistrovani]

Potpuna podrska Saudijskoj Arabiji

Kanada neka gleda svoja posla a Saudijska Arabija ce da gleda svoja posla.

(sreda, 08. avg 2018, 19:47)
anonymous [neregistrovani]

Snaga petrodolara na delu

Da vidimo kako ce kanadska demokratija da proguta sopstvene principe I izvini se.