Hapšenje zbog napada na Madura, priznanja iz "Pokreta otpora"

Situacija u Venecueli se posle pokušaja atentata na predsednika Nikolasa Madura ne smiruje. Šef države optužio je opozicione poslanike za povezanost sa napadom i zatražio objašnjenje od administracija u Bogoti i Vašingtonu. Osim toga, uhapšeni su jedan opozicioni poslanik i njegova sestra – lider studenata. Bivši lokalni policijski zvaničnik i opozicioni aktivista Salvatore Lukeze priznao je da je učestvovao u organizaciji atentata na Madura.

Nikolas Maduro se preko televizije obratio naciji četiri dana posle napada eksplozivnim dronovima. Rekao je da izjave nekih od šestorice osumnjičenih i uhapšenih ukazuju na glavnog krivca, Hulija Borhesa, opozicionog lidera koji živi u egzilu u Kolumbiji.

Biće predloženo da se tim osobama, koje su i poslanici, oduzme imunitet od sudskog gonjenja.

"Jedan od lidera opozicije je Rekvesens. On je među najvećim psihopatama u redovima opozicije jer je pre više od godinu dana pozvao američku vojsku da izvede invaziju i okupira Venecuelu", rekao je Maduro.

Maduro je takođe zatražio i odgovore od Kolumbije i Amerike.

"Želim detaljna objašnjenja od administracija Sjedinjenih Američkih Država i Kolumbije, da nam se dostave imena saučesnika i direktno odgovornih ljudi koji žive na Floridi. Verujem da američki predsednik Donald Tramp u dobroj veri neće dozvoliti da se na američkoj teritoriji kuje zavera za atentat na civilne i vojne lidere u zemlji poput Venecuele", poručio je Maduro.

Bivši lokalni policijski zvaničnik i antivladin aktivista, Salvatore Lukeze, po profesiji advokat, priznao je umešanost u pokušaj ubistva Madura. Organizovao je taj napad zajedno sa asocijacijom antivladinih militanata koji su u Venecueli poznati kao ''Pokret otpora".

"Mi smo organizovali tu zaveru, potpuno svesno. To želim javno da kažem. Imali smo cilj ali u datom trenutku nismo mogli da ga 100 posto ostvarimo. Ocenjujemo ga kao uspešan pokušaj", rekao je Lukeze.

Brazilske vlasti su ponovo otvorile kopnene granične prelaze sa Venecuelom, dan posle zatvaranja. To je naredio lokalni sud. Granica je bila zatvorena na zahtev federalnog sudije. Preko tih prelaza više stotina Venecuelanaca stiže svakodnevno u Brazil.

U Bogoti je došlo do smene na mestu predsednika. Iščekuje se kako će se novi predsednik Ivan Duke, koji je položio zakletvu, postaviti prema venecuelanskim vlastima.

Duke je položio zakletvu kao najmlađi predsednik Kolumbije, obećavši "korekcije" mirovnog sporazuma sa levičarskim pobunjenicima, kao i borbu protiv drugih oružanih grupa.

Sada se suočava sa zadatkom primene istorijskog sporazuma sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije kojim je okončan poluvekovni sukob. 

Njegovog prethodnika Huana Manuela Santosa, Maduro je optužio da je odgovoran za atentat, a te optužbe je zvanična Kolumbija ocenila kao neosnovane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво