Šta je Putin tražio od Trampa u Helsinkiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin predstavio je predsedniku SAD Donaldu Trampu tokom samita u Helsinkiju 16. jula niz konkretnih inicijativa u vezi sa kontrolom oružja – uključujući zabranu oružja u svemiru, piše "Politiko".

U ruskom dokumentu pod naslovom "Dijalog o pitanju kontrole oružja", u koji je Politiko imao uvid, predlaže se produženje takozvanog Novog sporazuma o smanjenju strateškog oružja na još pet godina.

Istaknut je veliki broj područja u kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju kako bi smanjile opasnost od nuklearnog oružja i ponovo uspostavile bar deo izgubljenog međusobnog poverenja, piše Politiko.

Dokument se bavi i rastućom tenzijom u istočnoj Evropi i sugeriše da Vašington i Moskva treba da "preduzmu mere kako bi sprečili incidente dok sprovode vojne aktivnosti u Evropi, kao i da pojačaju poverenje i transparentnost u vojnoj sferi", preneo je Tas.

Osoba koja je sajtu Politiko dostavila ovaj dokument, dobila ga je od ruskih zvaničnika koji su ga opisali kao ono što je Putin preneo Trampu u Helsinkiju.

Bela kuća je odbila da komentariše ove navode i negirala je da je Tramp dobio ikakve papire.

"Tokom istorijskog sastanka između predsednika Trampa i predsednika Putina dvojica lidera su razgovarala o nizu tema, uključujući nuklearni arsenal koji kada se uzmu zajedno čine grubo 90 odsto celokupnog nuklearnog oružja", izjavio je portparol saveta za nacionalnu bezbednost Garet Markis.

Dodao je da nisu iskazane obaveze da se preduzmu bilo koje akcije, osim sporazuma da obe strane treba da nastave razgovore, prenosi Politiko.

"Predsednik (Tramp) nije dobio bilo kakav pisani predlog od predsednika Putina i nije dao bilo koji pisani predlog predsedniku Putinu", rekao je Markis. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се