Inspektori OZHO vraćaju se u Britaniju da prikupe još dokaza

Kako bi prikupili još dokaza u okviru istrage o trovanju dvoje Britanaca u junu, koje je izazvano nervnim agensom "novičokom", inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) vratiće se u Veliku Britaniju.

Kako se navodi u saopštenju te međunarodne organizacije, tim za tehničku pomoć će prikupiti dodatne uzorke i poslati ih na analizu u određene labaratorije, prenosi AP.

Rojters podseća da je u julu britanska vlada zatražila od OZHO da nezavisno identifikuje supstancu, za koju su britanske vlasti utvrdile da je novičok, odnosno nervni agens koji je upotrebljen i u martu prilikom trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Britanija je okrivila Rusiju za trovanje Sergeja i Julije Skripalj, a Moskva negira te optužbe.

Britancima Čarlsu Rouliju (45) i njegovoj partnerki Douni Stardžes (44), pozlilo je u junu u Ejmsberiju, nakon što su bili izloženi otrovu, u blizini mesta u kojem su otrovani i Sergej i Julija Skripalj.

Stardžesova je preminula, a Rouli se oporavio i 20. jula je pušten iz bolnice.

Odluka OZHO da se vrati u Britaniju usledila je nakon što je list Gardijan objavio, pozivajući se na vladine izvore, da se Britanija sprema da od Rusije zatraži izručenje dvojice osumnjičenih za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

broj komentara 0 pošalji komentar