Najveći požar u istoriji Kalifornije

Vatra koja bukti severno od San Franciska prerasla je najveći požar u istoriji Kalifornije. U požarima je prethodnih dana izgorelo na hiljade kvadratnih kilometara, što je prostor veličine Los Anđelesa.

Dva šumska požara na severu Kalifornije brzo se šire zbog suve vegetacije i toplog vremena sa jakim vetrom i pretvaraju se u vatrenu stihiju u kojoj je do sada izgorelo 75 kuća, a hiljade ljudi je evakuisano, prenosi Rojters.

Kalifornija se bori sa ukupno 18 požara koje gasi oko 14.000 vatrogasaca, više stotina vojnika, kao i dobrovoljci, avionima, vozilima i drugom mehanizacijom, navodi AP.

Vatrogasci ne mogu da opkole dva velika požara kod San Franciska, naročito zato što vatrogasne ekipe u tom području gase paralelno još 17 drugih požara.

Troškovi gašenja požara u Kaliforniji su se više nego utrostručili, sa 242 miliona dolara 2013. godine, na 773 miliona dolara ove fiskalne godine, navode nadležni.

Na zapadu SAD trenutno gori 127 požara u 11 država. Najmanje tri savezne države angažovale su pomoć pripadnika Nacionalne garde, a u naporima gašenja požara učestvuje i pet vojnih aviona.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 07. avg 2018, 13:45)
anonymous [neregistrovani]

Eeee sad da su vam je tri Iljusina 75 zacas bi ugasili sve pozare.

A vi hocete sa Rusima da se inatite i koljete....
Ajd sto ih vi necete ali zasto drugima branite da ih i oni nece... Pakost ili nesto drugo?