"Kineski ratni brodovi i ruske podmornice u Severnom Atlantiku"

Kineski ratni brodovi operišu u Severnom Atlantiku, a ruske podmornice "šunjaju" se istim vodama tempom koji nije viđen od kraja Hladnog rata, kaže admiral Džon Ričardson, komandant mornaričkih snaga SAD.

U intervjuu za Glas Amerike, Ričardson je rekao da kretanje kineske vojske od Severnog Atlantika ka Sredozemnom moru predstavlja "novu dinamiku".

"Pre samo pet godina, ništa slično ne bi moglo da se dogodi", kazao je Ričardson, naglašavajući da je "kineska mornarica globalna, snažna, spremna i sposobna da izvrši sve što Peking želi", kao i da je svakako konkurencija za Ameriku u smislu mornaričke pretnje.

Međutim, kineske operacije u blizini američke istočne obale nisu tolika pretnja, kao što pretnju predstavljaju ruska plovila ispod površine okeana.

NATO saveznici, od Severne Amerike do Evrope, sve više su zabrinuti zbog nivoa aktivnosti ruskih podmornica u Severnom Atlantiku, navodi VOA.

"Govorimo o obimnijoj aktivnosti nego što smo videli u poslednjih 25 godina", rekao je admiral Ričardson.

Američki zvaničnici zabrinuti su da bi Moskva mogla da pokuša da upotrebi svoje podmornice kako bi prekinula ili prisluškivala podvodne kablove, koji povezuju dva kontinenta.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 07. avg 2018, 16:50)
Milorad [neregistrovani]

Treba biti pametan

Ukinuti sankcije Rusiji, priznati Krim kao deo teritorije Rusije, sprovesti sporazum iz Minska. Ne sporiti se sa Kinom oko teritorije na koju ona ima pravo. Kosovski albanci moraju pristati na teritorijalnu podelu Kosova. Sačuvati mir u svetu.

(utorak, 07. avg 2018, 12:26)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Tesko moze iko da se suprostavi Rusiji i Kini a to nasi ne znaju da iskoriste,a uskoro cemo zaliti za njima,jer svet se promenio.

(utorak, 07. avg 2018, 09:36)
anonymous [neregistrovani]

Samo jedan

Kineski mali brodic....i mini ruska podmornica u Jadranu....... bi dala sigurnost srpskom narodu.......dobro dosli prijatelji!!!!!

(utorak, 07. avg 2018, 09:20)
anonymous [neregistrovani]

Batina ima dva kraja

Tezili ste globalizmu i svi su izgledi da cete ga dobiti, ovog puta istocni.

(utorak, 07. avg 2018, 09:18)
anonymous [neregistrovani]

nato nevinasca

A vi iz NATO nevinasca. Sveli ste svoje aktivnosti na minimum.
Nije nego...