AP: Američki saveznici u Jemenu sarađivali sa Al Kaidom

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom u Jemenu poslednje dve godine hvali se da su svojim vojnim pobedama proterali terorističku Al Kaidu iz svojih uporišta, ali istraga agencije AP ukazuje da su mnoge vojne pobede kojima se koalicija hvalila postignute bez ispaljenog metka, tajnim dogovorima.

Asošijeted pres navodi da su koalicione snage, koje podržavaju i SAD, zapravo postigle tajne dogovore sa borcima Al Kaide, plativši pojedinima da napuste gradove od ključne važnosti, dok su drugima dozvolili povlačenje, ne oduzimajući im ni oružje, ni novac, ni opremu.

Kako agencija navodi, stotine pripadnika Al Kaide regrutovano je u redove koalicionih snaga.

Istraga AP ukazuje da su borci Al Kaide, koristeći dogovore i kompromise sa koalicionim snagama, uspeli da nastave da se bore, ali da je to dovelo do rizika da jedna od najopasnijih terorističkih grupa ojača.

Prema rečima upućenih zvaničnika, SAD su bile obaveštene o tajnim dogovorima koalicionih snaga sa Al Kaidom, ali nisu odobrile napade dronovima.

AP navodi da je njihova istraga ukazala na to da se na jugu Arapskog poluostrva u isto vreme vode dva konflikta sa veoma različitim interesima.

U jednom konfliktu, SAD sarađuju sa svojim arapskih saveznicima, pogotovo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u cilju eliminisanja ogranka terorističke grupe Al Kaide na Arapskom poluostrvu, navodi AP.

Drugi konflikt je građanski rat u Jemenu, koji besni od 2015. godine, a glavni i veći cilj SAD je pobeda nad Hutima, pobunjenicima koje podržava Iran na teritoriji Jemena.

SAD, njeni saveznici i Al Kaida imaju zajedničkog neprijatelja

AP objašnjava da SAD, a samim tim i koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom, imaju zajedničkog neprijatelja sa Al Kaidom u građanskom ratu u Jemenu.

"Pojedini elementi američke vojske su svesni da većina onoga što SAD rade u Jemenu pomaže borcima ogranka Al Kaide na Arapskom poluostrvu i mnogi su kivni zbog toga", rekao je saradnik analitičke grupe "Džejmstaun" koja prati terorističku aktivnost, Majkl Horton.

Horton, međutim, objašnjava da SAD radije biraju da podrže UAE i Saudijsku Arabiju, kako bi sprečili ono što vide kao ekspanzionističke težnje Irana.

Istraga Asošijeted presa takođe ukazuje da mnoge paravojne formacije koje uživaju podršku koalicionih snaga nemaju problema sa regrutovanjem boraca Al Kaide, jer ih smatraju izuzetnim.

Agencija dalje objašnjava da u redovima koalicionih snaga postoji ogroman broj paravojnih formacija i plemena koje imaju izrazito lokalne interese, a među svima njima ima boraca iz redova Al Kaide.

Jedan jemenski komandir, koji se nalazi na terorističkoj listi SAD zbog veza sa Al Kaidom, i dalje dobija novac od UAE za operativne potrebe svoje paravojne jedinice, rekao je za AP jedan od savetnika neimenovanog jemenskog komandira.

Drugi, takođe neimenovani, jemenski komandir nedavno je dobio 12 miliona dolara od predsednika Jemena za svoje operativne potrebe, iako je poznato da mu je jedan od najbližih saradnika bio pripadnik Al Kaide.

"Rat protiv Al Kaide farsa"

Horton smatra da je rat UAE i njima bliskim paravojnim formacijama protiv Al Kaide "farsa".

"Sada je gotovo nemoguće razaznati ko pripada Al Kaidi, a ko ne, jer je toliko dogovora i saveza postignuto", ukazuje Horton.

SAD su do sada poslale oružje vrednosti nekoliko milijardi dolara koalicionim snagama, kako bi im pomogli u borbi protiv Huti pobunjenika.

AP navodi da američki savetnici koaliciji pružaju obaveštajne podatke o ciljevima u Jemenu, kao i da koalicione avione dopunjuju gorivom u vazduhu.

Agencija dodaje da SAD ne finansiraju koaliciju direktno i da nema dokaza da je američki novac završio u rukama Al Kaide.

U odgovoru agenciji, portparol Pentagona, mornarički komandir Šon Robertson rekao je da su SAD sprovele više od 140 napada u cilju uklanjanja ključnih lidera ogranka Al Kaide na Arapskom poluostrvu.

Neimenovani viši saudijski zvaničnik odgovorio je agenciji da su koalicione snage "i dalje posvećene borbi protiv ekstremizma i terorizma".

Portparol vlade UAE nije odgovorio na pitanja koje je uputila američka agencija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво