Tramp vratio sankcije Iranu

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je izvršnu uredbu o ponovnom uvođenju brojnih sankcija Iranu, najavljujući da će američka politika nametnuti "maksimalni ekonomski pritisak" na tu zemlju.

Tramp je u saopštenju naveo da je međunarodni sporazum o obustavljanju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija "strašan, jednostrani dogovor" kojim je iranska vlada zaradila novac koji koristi za raspirivanje konflikta na Bliskom istoku.

"Pozivamo sve države da preduzmu korake koji pokazuju da se iranski režim suočava sa izborom – ili da promeni svoje preteće, destabilizujuće ponašanje i reintegriše se u globalnu ekonomiju ili da nastave putem ekonomske izolacije", istakao je Tramp.

Upozorio je da oni koji ne prekinu ekonomske veze sa Iranom "rizikuju teške posledice".

Sankcije stupaju na snagu u utorak.

Rohani: Za razgovore smo, ali je potrebna iskrenost

U međuvremenu je iranski predsednik Hasan Rohani izjavio da bi Teheran bio spreman da razgovara sa SAD samo ako Vašington pokaže da je pouzdan sagovornik.

"Uvek smo za diplomatiju i razgovore... Ali za razgovor je potrebna iskrenost. SAD ponovo uvode sankcije Iranu i povlače se iz nuklearnog sporazuma, a onda žele da razgovoraju sa nama", rekao je Rohani u obraćanju koje je prenosila državna televizija, javlja Rojters.

Rohani je ocenio da je poziv američkog predsednika Donalda Trampa na direktne razgovore samo za unutrašnju upotrebu u Americi, a kako bi stvorio haos u Iranu.

Dodao je da su SAD izolovane u svetu i da će zažaliti zbog uvođenja sankcija Iranu.

"Amerika će zažaliti zbog uvođenja sankcija Iranu... Oni su već izolovani u svetu. Uvode sankcije iranskoj deci, pacijentima i celoj naciji", kazao je Rohani u obraćanju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво