Puđdamon iz Brisela: Ovo nije kraj mog puta

Bivši katalonski lider Karles Puđdamon vratio se u Belgiju iz Nemačke gde je u martu bio uhapšen na osnovu španske poternice. Ovo neće biti moja zadnja stanica, ovo nije kraj mog puta, poručio je Puđdamon.

Karlesa Puđdamona je jutros u Briselu dočekao trenutni katalonski lider Kvim Tora, koji je zbog toga doputovao iz Španije, javlja AP.

Puđdamon je napustio Španiju u oktobru prošle godine, nakon nelegalnog referenduma i jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije od Španije.

Po dolasku u Belgiju, Puđdamon je najavio da će nastaviti da putuje po Evropi kako bi dobio što veću podršku za nezavisnost Katalonije.

"Ovo neće biti moja zadnja stanica, ovo nije kraj mog puta. Putovaću po Evropi, na sve četiri strane kontinenta kako bih odbranio našu stvar", rekao je Puđdamon na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Rojters.

Optužbe protiv Puđdamona i pet drugih španskih lidera i dalje su na snazi, što znači da će biti uhapšeni čim uđu u Španiju.

Karles Puđdamon je u martu ove godine uhapšen u Nemačkoj, dok se vraćao iz Finske u Belgiju, međutim, španski sudija povukao je međunarodni nalog za njegovo hapšenje, pošto je nemački sud odbio da ga isporuči.

Kako se navodi, odnosi između centralne španske vlade i katalonske su malo otoplili prethodnih nedelja, a premijer Pedro Sančez je razgovarao sa katalonskim liderom Kvimom Torom. Sančez je, međutim, i dalje pri stavu da je nezavisnost Katalonije protivustavna.

Puđdamon je rekao da je Sančezovo vreme milosti u vezi sa katalonskim pitanjem završeno i da je vreme za akciju, a ne reči.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво