Ruska misija: Beli šlemovi beže iz Sirije zbog svojih zločina

Beg članova "Belih šlemova" iz Sirije dokazuje da se oni plaše da će njihovi zločini biti razotkriveni, saopštila je stalna misija Rusije u Evropskoj uniji.

"Sama činjenica da su ti nazovi humanitarni aktivisti, pretvarajući se da rade za dobrobit sirijskog naroda, morali da budu spaseni iz sopstvene zemlje ... govori da su 'Beli šlemovi' imali razloga da veruju da će njihovi zločini biti razotkriveni", navodi se u saopštenju ruske misije, prenosi Tas.

Izrael je 22. jula evakuisao pripadnike snaga sirijske civilne odbrane, poznate kao "Beli šlemovi", iz ratne zone na jugu Sirije i prebacio ih u Jordan.

Bi-Bi-Si je preneo da su Izraelske odbrambene snage (IDF), kako se naziva vojska te zemlje, objavile da su delovali po zahtevu SAD i evropskih zemalja.

Izraelski mediji su javili da je preko Golanske visoravni, koja se nalazi pod okupacijom Izraela, u Jordan evakuisano oko 800 ljudi.

"Beli šlemovi", koji su 2016. bili nominovani za Nobelovu nagradu za mir, delovali su u području na jugozapadu Sirije gde su ostali zarobljeni zbog ofanzive vladinih snaga.

Sirijska vlada osudila je ranije evakuaciju na stotine pripadnika sirijskih "Belih šlemova" koji su otišli iz zemlje u Jordan, uz pomoć Izraela.

Sirijska vlada je to označila kao "kriminalnu radnju" Izraela i njegovih pomagača, prenela je agencija Rojters.

Spasioci "Belih šlemova" i članovi njihovih porodica izašli su iz Sirije najpre na izraelski deo Golanske visoravni pre nego što su otišli u Jordan.

Izrael je saopštio da je njihovu evakuaciju pomogao na zahtev američkog predsednika Donalda Trampa i drugih lidera, zbog bojazni da su životi pripadnika "Belih šlemova", poznatih i kao sirijska civilna odbrana, u opasnosti.

Sirijska vlada optužuje "Bele šlemove" da su agenti inostranih neprijatelja i da sarađuju sa pobunjenicima u borbi protiv predsednika Bašara el Asada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво