Mejova protiv smrtne kazne, pa i za ekstremiste

Britanska premijerka Tereza Mej želi da dvojici Britanaca, ekstremista Islamske države, sudi "najprikladniji sud", izjavila je njena portparolka nakon što su britanski mediji preneli saopštenje vlade u kojem se navodi da će oni biti predati Sjedinjenim Američkim Državama, gde će im se suditi. Mejova se principijalno protivi smrtnoj kazni koja im može biti dosuđena u Americi.

Dejli telegraf izvestio je da je ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sajid Džavad odustao od principijelnog vladinog protivljenja smrtnoj kazni, čime je omogućio da se dvojici ekstremista sudi u "preko okeana". Naime, u SAD postoji mogućnost da budu osuđeni na smrtnu kaznu.

 

Britanski dnevnik je na svom sajtu objavio i da je premijerka Tereza Mej odbila da podrži Džavadov stav o smrtnoj kazni, uprkos priznanju da je znala za pismo poslato u SAD, koje otvara mogućnost da dvojica ekstremista budu poslata u Ameriku. 

Aleksanda Kotej i El Šafe Elšeik navodno su bili pripadnici jedinice odgovorne za ubistvo većeg broja zatvorenika "visokog profila", prenosi Rojters. Zajedno sa još dvojicom Britanaca bili su poznati kao "Bitlsi" Islamske države.

"Tradicionalni stav vlade jeste da se protivi smrtnoj kazni. To je stvar principa", rekla je portparolka britanske premijerke.

Međutim, dodala je da će Britanija nastaviti da sarađuje sa SAD.

"Nastavljamo da sarađujemo sa vladom SAD u ovom slučaju i naš prioritet je da se postaramo da ova dva muškarca budu krivično gonjena. Želimo da se postaramo da će odgovarati pred zakonom u sudu koji povećava šanse za uspešno krivično gonjenje", naglasila je portparolka Tereze Mej.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара