Tramp uzvratio Rohaniju: Ne pretite da ne biste trpeli posledice

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je iranskom predsedniku Hasanu Rohaniju da će se suočiti sa užasnim posledicama posle pretnji koje je uputio Sjedinjenim Državama.

Tramp je na Tviteru napisao: "Nikada više ne pretite SAD ili ćete pretrpeti posledice kakve je samo nekolicina pretrpela kroz istoriju."

Rohani je u nedelju rekao da "Amerika mora da razume dobro da je mir sa Iranom majka svakog mira i da je rat sa Iranom majka svih ratova", prenela je agencija AP.

Oglasio se i šef američke diplomatije. Na skupu posvećenom iranskoj dijaspori u Kaliforniji nazvao je iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Ali Hamneija i druge verske lidere u Iranu licemernim svetim ljudima.

"Ajatolasi izgleda više brinu o bogatstvu nego o religiji. Koriste razne metode kako bi postali najbogatiji na svetu, dok njihov narod pati. Nivo korupcije je takav da Iranom izgleda upravlja nešto što više liči na mafiju, nego na vladu", rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova oštro osuđuje Pompeov govor, ocenjujući ga kao mešanje u unutrašnja pitanja Irana. Iz Izraela pohvale za reakciju Vašingtona.

"Pozdravljam čvrst stav predsednika Trampa i državnog sekretara Pompea protiv agresivnosti iranskog režima. Njega su velike sile prethodnih godina razmazile i dobro je videti da Amerika menja takav neprihvatljivi položaj", poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Iranska revolucionarna garda ocenjuje da su poruke američkog predsednika deo psihološkog rata, nakon povlačenja Amerike iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Nemačka poziva na smirivanje situcije, navodeći da pretnje vojnom silom nikada nisu od pomoći, posebno u napetoj situaciji na Bliskom istoku.

U međuvremenu, državna novinska agencija Irana je odbacila Trampovo upozorenje opisujući ga kao "pasivnu reakciju" na izjavu Hasana Rohanija.

Agencija Irna, za koju AP navodi da je glasilo Vlade Irana, takođe je navela da su Trampova velika slova u tvitu samo oponašanje i kopija načina na koji je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif ranije upozoravao Zapad da "nikad ne preti Iranu".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи