Ekvador ukida azil Džulijanu Asanžu?

Američki istraživački novinar Glen Grinvald je objavio da je Ekvador sve bliži odluci da ukine azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu i izbaci ga iz svoje ambasade u Londonu.

Tviter se od sinoć usijao, a mediji u glas najavljuju da bi Džulijan Asanž uskoro mogao da se nađe na ulici, a samim tim u rukama britanske policije zbog povrede procedure puštanja na slobodu uz kauciju.

"Moji izvori govore da će Džulijan Asanž biti predat Velikoj Britaniji, u narednim nedeljama ili danima", piše u tvitu glavne i odgovorne urednice "Raša tudej" Margarite Simonijan.

Da je ekvadorski predsednik Lenin Moreno u petak posetio Veliku Britaniju gde se sastao se tamošnjim zvaničnicima kako bi napravio sporazum pod kojim bi azil Asanžu bio ukinut, a on predat britanskim vlastima, objavio je Grinvald na svojoj internet stranici Intersept.

Grinvald navodi, pozivajući se na izvore bliske ekvadorskom predsedniku i ministarstvu spoljnih poslova, da bi već početkom naredne nedelje Asanž mogao biti izbačen iz ambasade Ekvadora.

"Izveštaji da Ekvador i Ujedinjeno Kraljevstvo pripremaju primopredaju Asanža su po svoj prilici tačni. Glavno pitanje je da li će Sjedinjene Države protiv njega podići optužnicu i zatražiti njegovo izručenje", navodi na Tviteru ključni novinar u aferi "Snouden" Glen Grinvald.

Moreno osnivača Vikiliksa naziva "trnom u oku", a britanski ministar za Evropu Ser Alan Dankan - bednim malim crvom. Džulijan Asanž nema pristup internetu od marta meseca. U međuvremenu, predsednik Moreno je sa zvaničnicima Pentagona dogovorio tešnju saradnju. 

Mediji izveštavaju da Vašington preti blokadom novog zajma MMF-a Ekvadoru ukoliko Asanž bude nastavio da uživa gostoprimstvo u ambasadi. Ona je od sinoć pod budnim okom kamera poštovalaca prvog čoveka Vikiliksa. 

Australijski državljanin Asanž nalazi se u ambasadi Ekvadora od 2012. godine, nakon što je u Švedskoj optužen za seksualni napad. Unutar ambasade ne sme da bude uhapšen.

Švedska je u međuvremenu odustala od optužnice, ali mu u Britaniji i dalje preti hapšenje jer se tada nije odzazvao na sudski poziv.

Asanž je tada verovao, kao uostalom i sada, da će, ako napusti zgradu ambasade, biti izručen SAD gde će biti ispitan o aktivnostima Vikiliksa.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара