Lavrov Pompeu: Optužbe fabrikovane, oslobodite Butinu što pre

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i rekao mu da se uhapšena Ruskinja Marija Butina nalazi u pritvoru na osnovu "fabrikovanih optužbi" te da bi trebalo da bude oslobođena.

Lavrov je to kazao u telefonskom razgovoru sa Pompeom koji je imao za cilj poboljšanje bilateralnih odnosa dve države u svetlu samita koji se u ponedeljak dogodio u Helsinkiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi Rojters.

Marija Butina (29), aktivistikinja za pravo na nošenje oružja, uhapšena je 15. jula po podne, a suočava se sa optužbama u SAD za zaveru radi sprovođenja aktivnosti u interesu strane države.

Američki sudija je u sredu za Butinu odredio pritvor do suđenja, nakon što je tužilaštvo iznelo sumnju da je ona povezana sa ruskom obaveštajnom službom i da bi mogla da pobegne iz SAD.

Butina je optužena da je radila sa visokorangiranim ruskim zvaničnikom i dva neidentifikovana američka državljanina na pokušaju da infiltrira organizaciju za pravo na oružje u SAD i da utiče na spoljnu politiku Amerike prema Rusiji.

Lavrov je rekao da su dela američkih vlasti koje su uhapsile Butinu "zasnovana na fabrikovanim optužbama", neprihvatljiva i pozvao na njeno oslobađanje što pre.

Britanska agencija navodi da je pored toga Lavrov sa Pompeom razgovarao o načinima za poboljšanje bilateralnih odnosa na "osnovama za podjednaku i obostranu dobit" kao i o mogućnosti ulaganja zajedničkih napora u poboljšanje humanitarne situacije u Siriji kao i o "izazovima" denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво