Zajednička humanitarna operacija Francuske i Rusije u Siriji

Francuska i Rusija izvele su protekle noći zajedničku humanitarnu operaciju u Siriji, prvu takvu akciju u toj zemlji koju su zajedno preduzele Rusija i jedna zapadna država. Putin i Makron razgovarali o humanitarnim naporima u Siriji.

Veliki teretni avion ruske vojske "antonov 124", sa 50 tona medicinskog materijala i osnovnih potrepština koje je obezbedila Francuska, poleteo je oko 03.00 sa aerodroma u Šatoruu u centralnoj Francuskoj ka ruskoj bazi Hmeinim na zapadu Sirije, rekao je direktor aerodroma Mark Botemin, prenose francuski mediji.

"Meni je vrlo simbolično što je ovo nekad bila američka baza. Sad iz nje poleće ruski vojni avion u zajedničkoj akciji vlada Francuske i Rusije. To je zdravo partnerstvo u humanitarnoj operaciji za region gde su diplomatske aktivnosti vrlo napete", rekao je Botemin.

"U okviru rezolucije 2401 Saveta bezbednosti UN, ovaj projekat ima za cilj da omogući bolji pristup pomoći civilnom stanovništvu", istaklo je francusko predsedništvo u zajedničkom francusko-ruskom saopštenju.

Pomoć, namenjena Istočnoj Guti, nadomak Damaska, treba da bude distribuirana pod nadzorom Kancelarije za koordinaciju humanitarnih pitanja Ujedinjenih nacija, saopštilo je u petak francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Francuska je dobila "garancije" od Rusije da sirijske vlasti, kojima Rusi pružaju podršku, neće blokirati dostavljanje pomoći, kao što to redovno rade kad je reč o konvojima UN, navode francuske vlasti, prenosi Figaro.

"Rusi su odlučno intervenisali kako bi bile izdate dozvole i kako bi pomoć bila dostavljena u dogledno vreme", kažu u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Pomoć koju je Francuska uputila Siriji vredna je oko 400.000 evra, a obuhvata, između ostalog, medicinski materijal za 500 teško ranjenih i 15.000 ljudi s lakšim povredama u nekadašnjoj pobunjeničkoj enklavi koju je Damask preuzeo u aprilu.

Inače, posle sastanka predsednika Trampa i Putina u Helsinkiju, kada se razgovaralo i o situaciji u Siriji, rusko Ministarstvo odbrane poslalo je Vašingtonu predlog o zajednički organizovanom povratku sirijskih izbeglica kućama. O tome su se, navodi Ministarstvo, dogovorila dvojica predsednika.

Prema ruskim procenama, preko 1.700.000 izbeglica bi moglo da se vrati u Siriju u bliskoj budućnosti, iz Libana, Turske i zemalja Evropske unije.

"Prioritet nam je povratak građana Sirije iz Libana i Jordana", naveo je Mihail Mizincev iz Ministarstva odbrane Rusije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара