Advokat: Hapšenje Marije Butine uoči samita nije slučajno

Nije slučajno što je ruska državljanka Marija Butina uhapšena u SAD baš uoči samita ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa, kaže njen advokat Robert Nil Driskol.

Marija Butina je uhapšena 15. jula popodne, a američko Ministarstvo pravde je saopštenje o njenom hapšenju izdalo sutradan, kada su Vladimir Putin i Donald Tramp razgovarali u Helsinkiju.

"Ne mislim da je to bilo slučajno. Ne znam kakav je bio tajming, ali znam da obrazloženje koje je Ministarstvo dalo sudu nema nikakvog smisla", rekao je advokat Robert Nil Driskol, prenosi Tas.

Kako je naveo advokat Marije Butine, američko Ministarstvo pravde u obrazloženju njenog hapšenja navelo je da su mislili da se ona sprema na put jer se pakovala.

"Međutim, Vlada dobro zna, jer sam im ja to rekao krajem juna, da se ona seli u Južnu Dakotu gde namerava da živi sa svojim mladićem", rekao je Driskol.

Navodi da je Butina nameravala da ostane u SAD, te da nije kupila avionsku kartu niti je pokušala da izađe iz zemlje.

"Ministarstvo SAD tvrdi da je ona prenela novac u Rusiju, ali je to bila obična uplata kreditnom karticom", kazao je Driskol.

Kako objašnjava, njenu kreditnu karticu izdala je ruska banka, pa je ona otišla u banku radi plaćanja preko kreditne kartice.

Ruska agencija navodi da je reč o iznosu od 3.500 dolara.

"To su razlozi koje su oni izneli. Možda nisu želeli da je prate u Južnoj Dakoti jer je to mnogo manje zabavno nego da je prate po Vašingtonu i okolini. Ali, to nije veliki razlog da se neko stavi u zatvor", istakao je advokat uhapšene Ruskinje.

Potvrdio je da je njen mladić Pol Eriskon, politički konsultant Republikanske partije.

Marija Butina (29), aktivistikinja za prava na oružje, suočava se sa optužbama u SAD za zaveru radi sprovođenja aktivnosti u interesu strane države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво