Irska svinjetina zabranjena u 25 zemalja

Prodaja irske svinjetine zabranjena je u 25 zemalja posle upozorenja vlasti u Dablinu da je velika količina svinjetine proizvedene u toj zemlji zagađena kancerogenim dioksinom.

Svinjsko meso uvezeno iz Irske povučeno je iz prodaje u 25 zemalja, pošto je irska vlada priznala da je meso kontaminirano kancerogenom hemikalijom dioksin.

Irska vlada naložila je u subotu domaćim prerađivačima hrane, trgovcima i ugostiteljskim objektima da povuku iz prodaje sve produkte dobijene od domaćih svinja.

U saopštenju vlade ove zemlje tvrdi se da preliminarni podaci ukazuju da je problem sa zagađenjem dioksinom počeo u septembru ove godine, izveštava Rojters.

Prema podacima irske Centralne statističke službe, u ovoj zemlji je u junu bilo 1,5 miliona svinja.

U većini irskih domova, slanina je obavezan sastojak doručka, a šunka se tradicionalno najviše konzumira baš uoči Božića.

Dioksin je hemikalija koja nastaje sagorevanjem i može se naći u industrijskom otpadu. Irske laboratorijske pretrage uzoraka stočne hrane i svinjskog sala ukazale su na zatrovanost dioksinom.

U bugarskim gradovima, Sofiji i Plovdivu je u hladnjačama zasad otkriveno 60 tona irske svinjetine čija je prodaja zabranjena, a uzorci poslati na analizu. Tokom današnjeg dana utvrdiće se da li ima još irske svinjetine u svih 112 bugarskih hladnjača, a do 10. decembra biće prekontrolisano i svih 437 pakera mesa u toj zemlji.

Testiranja uzoraka iz Bugarske biće obavljena u laboratorijama sa međunarodnom licencom u drugim zemljama članicama EU, a rezultati bi trebalo da budu poznati za tri do pet dana, prenela je bugarska državna agencija BTA.

Kina, koja je poslednjih godina na udaru mnogih prehrambenih skandala, zabranila je uvoz irske svinjetine i stočne hrane, a iz prodaje je povučeno 2.047 kg svinjskog mesa uvezenog iz Irske od 1. septembra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво