EK: Od 30. marta 2019. Britanija treća zemlja, svi scenariji mogući

Evropska komisija pozvala je zemlje članice EU da intenziviraju pripreme za Bregzit na svim nivoima, a u saopštenju koje je usvojila prikazan je trenutni rad na pripremi za sve moguće ishode izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Evropska komisija pozvala je zemlje članice EU i kompanije da pojačaju pripreme za sve moguće ishode pregovora o izlasku Velike Britanije iz Unije, uključujući i mogućnost da do toga dođe i bez potpisanog sporazuma.

"Dana 30. marta 2019. Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) će istupiti iz EU i postaće treća zemlja, što će se odraziti na građane, kompanije i upravna tela u UK i EU. Posledice su mnogobrojne – od novih kontrola na spoljnim granicama EU, valjanosti dozvola, potvrda i odobrenja izdatih u UK do različitih propisa o prenosu podataka", saopštila je EK.

Hina prenosi da je Evropska komisija objavila dokument u kojem se opisuju trenutne pripreme za sve moguće ishode povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Navodi se da EK poziva "sve države članice i privatne subjekte da ubrzaju pripreme za sve moguće ishode" pregovora, uključujući i mogućnost trenutnog raskida svih odnosa.

"Ako se sporazum o povlačenju ne ratifikuje do 30. marta 2019. godine, neće biti prelaznog perioda i evropsko zakonodavstvo prestaće odmah da važi za Veliku Britaniju i u Velikoj Britaniji", navela je EK.

Kao moguće posledice koje bi mogle da uslede EK je navela mogućnost kontrola na spoljnim granicama EU i različita pravila koja će se primenjivati za prenos podataka.

Da bi se sporazum o izlasku Velike Britanije stigao da bude ratifikovan do 30. marta 2019. godine, on bi morao da bude zaključen već u oktobru ove godine.

Hina podseća da bi sporazum trebalo da sadrži i odredbe o prelaznom periodu do kraja 2020. kako bi se ublažile posledice izlaska i za jednu i drugu stranu.

Navodi se da, međutim, pregovori sporo napreduju, u prvom redu zbog toga što u britanskoj vladajućoj Konzervativnoj stranci nema saglasnosti o tome kakve buduće odnose Britanija treba da ima sa EU.

Hina podseća i da, osim toga, još nema na vidiku rešenja za pitanje granice na irskom ostrvu. Obe strane su se složile da ne sme da bude vidljivih granica kako se ne bi ugrozio mirovni proces u Severnoj Irskoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво