Tajms: Tramp bio obavešten o ruskom mešanju pre inauguracije

U izveštaju u izdanju od srede, "Njujork tajms" otkriva da je predsednik SAD Donald Tramp dobio širok obim izveštaja obaveštajnih službi o direktnoj ulozi predsednika Rusije Vladimira Putina u mešanju te zemlje u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

U izveštaju se, kako je preneo Glas Amerike, osvetljavaju dosledni Trampovi napori da prebaci fokus sa bilo kakve uloge Moskve odigrane u njegovoj pobedi nad demokratom Hilari Klinton, uključujući i izjave u kojima je prvo odbacivao, a onda prihvatio otkrića američke obaveštajne zajednice posle sastanka sa Putinom u ponedeljak u Helsinkiju.

Tajms piše da je Tramp prvi put saznao o ruskim mešanjima 6. januara 2017. godine, dve nedelje pre svoje inauguracije, tokom sastanka u Njujorku u Tramp taueru sa tadašnjim direktorom CIA Džonom Brenanom, Džejmsom Klaperom, tadašnjim direktorom nacionalne obaveštajne službe, tadašnjim direktorom FBI Džejmsom Komnijem i admiralom Majkom Rodžersom, tadašnjim direktorom Nacionalne bezbednosne agencije.

Visokorangirani zvaničnici pokazali su tada novoizabranom predsedniku Trampu poverljive informacije prema kojima je Putin lično naredio hakovanje i kampanju dezinformisanja, uključujući i tekstove i mejlove ruskih vojnih oficira i informacije iz strogo poverljivih izvora bliskih lično Putinu, tvrdi Tajms.

Dokazi su uključivali mejlove ukradene od Demokratskog nacionalnog komiteta, koji su bili ključni u odvraćanju birača od Klintonove.

Ali nakon brifinga, Tramp je izdao saopštenje šireći krivicu na "Rusiju, Kinu i mnoge druge zemlje i spoljne grupe".

Tramp je rutinski odbacivao istragu o ruskim sajbernapadima kao prevaru pripremljenu od demokrata i kao "lov na veštice" ciljane da podriju njegovo predsednikovanje, prenosi Tajms.

Kada je reporter Si-Bi-Esa pitao: "Da li je Rusija i dalje usmerena prema SAD?" Tramp je rekao "Ne" – što je direktno suprotno izjavama koje je samo dan ranije dao direktor nacionalne obaveštajne službe Dan Koats, koji je sedeo na konferenciji za novinare.

U intervjuu za Si-Bi-Es Tramp je lično okrivio Putina, ali samo indirektno, zbog izbora Rusije "zbog toga što je, kako je rekao, zadužen za svoju zemlju".

FBI agent Đejms Komnei, nakon zvaničnog brifinga, privatno je izvestio Trampa o "dosijeu stil". Taj izveštaj bivšeg britanskog obavještajnog službenika uključivao je neobjavljene priče o aktivnostima Trampa tokom posete Moskvi, što je on negirao. 

Bela kuća je saopštila sinoć da predsednik SAD Donald Tramp veruje da će se američki izbori ponovo naći na meti Rusije i objavila da "pretnja i dalje postoji". 

AP navodi da je ova izjava portparolke Bele kuće Sare Sanders usledila svega nekoliko sati nakon što je Tramp negirao to da se SAD i dalje nalaze na meti Rusije, uprkos upozorenjima koje je nedavno uputio njegov zvaničnik zadužen za rukovođenje tajnim službama.

Predsednik SAD Donald Tramp upitan je, naime, po okončanju sastanka njegovog kabineta, da li se SAD i dalje nalaze na meti Rusije, na šta je šef Bele kuće kratko odgovorio – "ne". 

AP navodi da Tramp nije rekao ništa više o pretnji iz Moskve, rekavši novinarima samo da "nijedan predsednik nije bio tako oštar prema Rusiji" i navodeći kao primere američke sankcije protiv Rusije i proterivanje navodnih ruskih špijuna iz SAD. 

Tramp je dodao da Putin "to razume" i da "nije srećan zbog toga". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво