Severnoj Koreji preti glad

Potrebna hrana za oko 40 odsto stanovnika Severne Koreje. Tokom devedesetih, "godina gladi" u Severnoj Koreji, umrlo gotovo milion od ukupno 22 miliona stanovnika te zemlje.

Svetski program za hranu (FAO) upozorio je da će za oko 8,7 miliona ili oko 40 odsto stanovnika Severne Koreje u narednim meseci biti neophodna hrana pošto ta zemlja ne može sama da proizvede dovoljno hrane.

"Severna Koreja će se suočiti sa ozbiljnim situacijom po pitanju hrane u nastupajućim mesecima", izjavio je šef Globalnog informativnog sistema za rano upozorenje FAO Henri Džoserand.

Od novembra ove do oktobra naredne godine Severna Koreja će se suočiti sa manjkom od 836.000 tona žitarica bez obzira na vanrednih 500.000 tona žitarica koje su nabavljene na inostranom tržištu, navodi se u saopštenju FAO, ogranka Agencije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu.

"Uprkos dobrom klimatskim uslovima i teškom radu, poljoprivrednici i mnogi stanovnici u gradovima ne mogu da proizvedu dovoljno, zbog kritičnog manjka veštačkog đubriva i nafte", navodi FAO.

Ranije procene pokazale su da je većina porodica u Severno Koreji već smanjila broj svojih dnevnih obroka i da unosi veoma jednoličnu hranu.

Agencija Rojters podseća da godinama Severna Koreja zavisi od pomoći u hrani koja je pristizala iz Južne Koreje, Kine i od FAO.

Poplave koje su pogodile Sevenu Koreju u poslednjih nekoliko godina i odluka prvog suseda Južne Koreje da suspenduje pomoć u veštačkom đubrivu kao odgovor na odluku Pjongjanga da ne sprovede odredbe iz sporazuma o nuklearnom razoružanju, oborili su prinose domaće poljoprivredne proizvodnje.

Analize misije FAO potvrdili su strahovanja da će milioni domaćinstava u Severno Koreji nastaviti još jednu godinu da trpe zbog manjka hrane.

Rojters podseća da je tokom devedesetih godina prošlog veka, kada je vladala glad u Severnoj Koreji, umrlo gotovo milion od ukupno 22 miliona stanovnika te zemlje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара