SAD: Marija Butina ostaje u pritvoru

Američki Okružni sud je produžio pritvor i odbio kauciju za Ruskinju Mariju Butinu (29), koja je uhapšena 15. jula u Vašingtonu pod optužbom da je radila kao agent ruske države, javlja Tas.

Odluku je donela sudija Debora Robinson, a Butina je optužena da je delovala kao agent Ruske Federacije unutar SAD, bez odobrenja državnog tužioca, kako je saopšteno iz američkog Ministarstva pravde.

Advokat Butine, Robert Nil Driskol, negira tvrdnje da je ona ruski agent, a istakao je da je ona pre nekoliko meseci svedočila pred Obaveštajnim komitetom američkog Senata, gde je pružila neophodna dokumenta.

Sada se, po odluci sudije, nalazi u pritvoru, a ako bude osuđena preti joj i do 15 godina zatvora.

Federalni tužioci smatraju da ona ima veze sa ruskim obaveštajcima i da postoji rizik da će pokušati da pobegne iz zemlje, prenosi Rojters.

Tokom saslušanja u Okružnom sudu, tužioci su prikazali fotografiju Butine kako se sastaje sa navodnim ruskim obaveštajcem u jednom restoranu u Vašingtonu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je izjavom da se "čini da FBI radi politički posao, umesto da izvršava svoju dužnost borbe protiv kriminala".

"Verujemo da pojedine sile nastavljaju sa antiruskom histerijom, jer su pravili lažne priče o ruskom mešanju u unutrašnje poslove Amerike. Što se nas tiče, preduzimiamo sve moguće mere da zaštitimo legitimna prava i interese ruske građanke", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi Tas.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво