Tramp: Sastanak sa Putinom će proći dobro

Tokom radnog doručka sa finskim predsednikom Saulijem Ninisteom u predsedničkoj rezidenciji Mentinijemi u Helsinkiju, američki predsednik Donald Tramp je naveo da će njegov sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom proći dobro. Na "Tviteru" je naveo da odnosi sa Moskvom nikada nisu bili gori zbog dugogodišnjih gluposti američkih vlasti.

Donald Tramp se sastao sa finskim predsednikom Saulijem Ninisteom u predsedničkoj rezidenciji Mentinijemi u Helsinkiju, gde će danas biti održan samit Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Presednik SAD zahvalio je svom finskom kolegi na tome što je njegova zemlja domaćin samita, a govorio je i o svojoj posvećenosti NATO-u, navodi AP.

Finska državna televizija YLE javila je da je Tramp hvalio Finsku i nazvao je divnom zemljom, istovremeno zahvalivši predsedniku Ninisteu na pomoći u vezi sa samitom i lepom dočeku.

Navodi se da je Tramp tokom razgovora takođe pohvalio prošlonedeljni samit NATO-a u Briselu, i ocenio da Alijansa nikada nije bila koherentnija i jača.

Pre početka samita Trampova supruga Melanija dobila je cveće od Ninistea i njegove supruge Dženi Haukio.

Tramp se oglasio i na Tviteru. Naveo je da odnosi sa Moskvom nikada nisu bili gori zbog dugogodišnjih gluposti američkih vlasti.

Nije prvi put da glavni grad Finske bude domaćin susreta ruskih i američkih zvaničnika. Helsinki je ugostio Breženjeva i Forda, Gorbačova i Buša, Jeljcina i Klintona.

Samit u Helsinkiju biće četvrti susret predsednika Trampa i Putina od Trampove inauguracije u januaru 2017. godine. Sastanak će se održati u zdanju iz 19. veka, sa pogledom na Baltičko more, koje je svojevremeno bilo rezidencija ruskih careva u Finskoj. Bezbednosne mere su na najvišem nivou.

Lideri dve supersile imaju mnogo tema za razgovor – situacija na Bliskom istoku, pre svega Sirija, ali i uloga Irana, zatim Ukrajina, gde istok zemlje kontrolišu proruske snage, a tu su i zapadne sankcije Rusiji uvedene nakon aneksije Krima, navodno rusko mešanje u američke izbore, kao i stanje u kome se nalaze nukelarni sporazumi.

Samit u Helsinkiju biće četvrti susret predsednika Trampa i Putina od Trampove inauguracije u januaru 2017, i potencijalno bi mogao da odredi ton buduće dinamike Moskve i Vašingtona. I mada neki posmatrači vide prednosti mogućeg približavanja SAD i Rusije, drugi su i dalje pesimisti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво