Sve oči uprte u Helsinki, danas susret Trampa i Putina

Svetska pažnja danas se sa sporta seli na politiku. Sve oči uprte su u Helsinki i susret američkog i ruskog predsednika. Skup "Helsinki zove" ima cilj da se usmeri na ključna globalna pitanja i mogao bi da odredi buduću dinamiku odnosa Moskve i Vašingtona.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp sastao se jutros sa finskim predsednikom Saulijem Ninisteom u predsedničkoj rezidenciji Mentinijemi prestonici Helsinkiju, gde će danas biti održan samit Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina. 

Lideri dve supersile imaju mnogo tema za razgovor - situacija na Bliskom istoku, pre svega u Siriji i uloga Irana, ali i Ukrajina, gde istok zemlje kontrolišu proruske snage. Očekuje se da će razgovarati i o nukelarnom sporazumu. 

Američki predsednik je već rekao da nisu ni prijatelji ni neprijatelji, već suparnici.

"Idem na sastanak bez velikih očekivanja, ali možda stvarno nešto dobro - može da se desi", rekao je Donald Tramp.

Rusija je pokazala svetu prijateljsko lice organizacijom Fudbalskog prvenstva i u svetu popravila sliku o sebi. To je prednost za moguće približavanje dve zemlje. Ovo bi mogao da bude početak boljeg dijaloga.

"Ja ovde govorim pre svega o Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama, kako da se spreči mešanje u unutrašnje poslove drugih država. Nemam razloga da sumnjam u to", rekao je Vladimir Putin.

Šefovi diplomatija dveju zemalja - Sergej Lavrov i Majk Pompeo - će takođe imati bilateralni susret.

Nije prvi put da glavni grad Finske bude domaćin susreta ruskih i američkih zvaničnika. Helsinki je ugostio Breženjeva i Forda, Gorbačova i Buša, Jeljcina i Klintona.

Samit u Helsinkiju biće četvrti susret predsednika Trampa i Putina od Trampove inauguracije u januaru 2017. godine. Sastanak će se održati u zdanju iz 19. veka, sa pogledom na Baltičko more, koje je svojevremeno bilo rezidencija ruskih careva u Finskoj. Bezbednosne mere su - na najvišem nivou.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво