Tajlandski dečaci u video-snimku poručuju da su dobro

Objavljen je video-snimak na kojem nedavno spaseni tajlandski dečaci iz bolnice poručuju da se osećaju dobro. Na snimku koji je napravljen u petak, a objavljen danas na konferenciji za novinare, vidi se da dečaci i dalje nose hirurške maske kako ne bi zadobili infekciju, ali lekari najavljuju da će ih uskoro skinuti.

Ministar zdravlja Tajlanda Pijasakol Sakolsatajatom, koji je vodio konferenciju u bolnici u Čjang Raju, očekuje da svih 12 dečaka i njihov trener budu otpušteni u četvrtak.

"Svih 13 osoba je fizički snažno. Kada je reč o infekcijama, lekarskim pregledima je u prvim danima utvrđeno da neki imaju manju upalu pluća, ali sada je sve u redu", rekao je Pijasakol.

Nekoliko njih se takođe oporavilo od manjih infekcija pluća i srednjeg uha.

Većina dečaka snimljena je kako sede na bolničkim krevetima, delujući opušteno.

Svoje kratke izjave započeli su tradicionalnim tajlandskim pozdravom rukama sklopljenim na grudima, a neki su podigli i dva prsta u znak pobede illi desni palac.

"Zdravo, moje ime je Biv. Dobro sam. Želim da se zahvalim svima koji su brinuli", rekao je 14-godišnji Ekarat Vongsukčan koji je podigao obe ruke zauzevši bokserski pobednički stav, dok se u sobi začuo smeh.

Svi dečaci zahvalili su se za podršku koja im je pružena prethodnih dana, prenosi Rojters.

Na pitanje kamermana šta vole da jedu oni odgovaraju – "blago kuvane svinjske nogice sa pirinčom, pržena hrskava svinjetina, pečena crvena svinjetina, suši, šnicla".

Adul Samon, 14-godišnji izbeglica poreklom iz Mijanmara koji je jedan od mnogih učenika za koje se kaže da su bez domovine, rekao je na tajlandskom a zatim i na engleskom:

"Zdravo, ja sam Adul. Sada sam dobro. Puno vam hvala".

On je možda najpoznatiji od ovih dečaka, jer je njegovo znanje engleskog jezika bilo ključno tokom komplikovane operacije spasavanja.

Ministar zdravlja kaže da je mentalno zdravlje dečaka danas dobro.

"Iako će za koji dan otići iz bolnice, oni još nisu dovoljno jaki kao zdrave osobe, već treba da se odmaraju i jačaju zdravlje i telo", rekao je ministar.

U saopštenju iz bolnice navodi se da dečaci nastavljaju da se oporavljaju, ali da ostaju podložni infektivnim bolestima.

Da bi izbegli mentalni stres, trebalo bi narednih mesec dana da provode samo sa porodicom i prijateljima, izbegavaju susrete sa medijima koji bi mogli da izazovu simptome poremećaja i posttraumatski stres, navode lekari.

broj komentara 0 pošalji komentar